Arama

Kurbanlık alacaklara 'resmi' uyarılar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Karaca, alınan kurbanlıkların kulak küpelerine, pasaportlarına, cinsiyetlerine ve doğum tarihlerine dikkat edilmesi gerektiğinin bilgisini verdi.

Kurbanlık alacaklara ’resmi’ uyarılar
Yayınlanma Tarihi: 27.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 27.08.2017 18:06

Bakışı canlı ve uzuvları tam, tüyü mat olmayacak kurbanlıklar, mutlak suretle belirlenen geçici kurban satış yerlerinden almalı ve önceden belirlenmiş kesim yerlerinde kesilmeli şeklinde açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Karaca, "Bakanlığımızın bunun için geliştirdiği 'HaySag' adlı telefon uygulamasını indirmelerini ve aldıkları hayvanların kulak küpe numaralarını bu yazılımdan takip etmelerini öneriyoruz" dedi. Karaca, verilen tüm kurbanlıkların gerekli kontrollerden geçirildiğini, yine de vatandaşların hayvan alırken bazı hususlara dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

AKILLI TELEFON UYGULAMASI GELİŞTİRİLDİ

Kulağında küpesi olan hayvanla ilgili her türlü bilgiyi, bakanlıkça geliştirilen bir program sayesinde birkaç dakikada öğrenmenin mümkün olduğunu dile getiren Karaca, "Vatandaşlarımızın kurbanlık alırken mutlaka hayvanın kulağında küpesi olup olmadığını iyi kontrol etmelerini istiyoruz. Bakanlığımız bunun için 'Hayvan Sağlığı ve Refahı (HaySag)' adlı akıllı telefon uygulaması geliştirdi. Vatandaşlarımızın HaySag uygulamasını telefonlarına indirmeleri ve aldıkları hayvanın kulak küpe numaralarını bu yazılımdan takip etmelerini istiyoruz. Hayvanın nereden geldiği, cinsinin ne olduğunu ve kaç yaşına girdiği, herhangi bir hastalık taşıyıp taşımadığına ilişkin tüm bilgiler burada yer alıyor. Onun için vatandaşlarımızdan bu programı telefonlarına indirerek gerekli sorgulamaları yapmalarını ısrarla tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

KOMİSYONCA BELİRLENEN YERLERDE KESİM YAPIN

Vatandaşın pazardan kurbanlık alırken hayvanın bakışlarının canlı, uzuvlarının tam ve tüylerinin mat olmamasına bakmaları gerektiğini hatırlatan Karaca, "Vatandaşlarımızın hayvanlarını, İl ve İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun belirlendiği yerlerden almalarını, yine komisyonca belirlenen yerlerde kestirmelerini istiyoruz. İstanbul'da 206 satış, 785 adet de kesim yeri bulunmakta. Eğer alışveriş ve kesim işleri bu yerlerde gerçekleşirse daha iyi olur. Bir problem olduğunda anında müdahalede bulunmak, vatandaşın mağdur olmaması açısından önemlidir." ifadelerini kullandı.

Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerinden getirilip İstanbul'un Avrupa Yakası'na geçirilmek istenen izinli 17 bin büyükbaş ve 4 bin 800 küçükbaş hayvanın intikallerinin bitme aşamasında olduğunu söyleyen Karaca, kaçak geçişlerin engellendiğini belirtti.

Çamlıca Gişeleri ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantılı Hüseyinlik Mahallesi ve Riva'daki kontrol noktalarından Avrupa Yakası'na geçirilmek istenen 4 bin civarındaki hayvanın geri döndürüldüğünü aktaran Karaca, şunları kaydetti:

4 BİN HAYVAN GERİ DÖNDÜRÜLDÜ

"Her üç kontrol noktasından Anadolu'dan Avrupa Yakası'na hayvan geçirmek isteyen oldu. Ancak bunlara izin verilmedi. Avrupa Yakası'na kaçak yollarla sokulmak istenen 4 bin civarında hayvan geri döndürüldü. Bunlar Tuzla'da bir noktaya alındı ve gerekli kontrolleri yapıldı. Zaten Anadolu Yakası'na satılmaları konusunda izinli olan bu hayvanların Avrupa Yakası'na geçişlerine izin verilmedi. Kontrollerden sonra Anadolu'da satılmalarına müsaade edildi."

İl ve ilçe müdürlüklerindeki görevlilerin, mağduriyetlerin oluşmasının önüne geçmek için bayram boyunca 7/24 esasına göre çalışacaklarını söyleyen Karaca, etlerin saklanması ve muhafazası konusunda da önerilerde bulunarak sözlerini şöyle tamamladı:

"Bilindiği gibi Kurban Bayramı, her yıl 10 gün öne geliyor. Bu yıl malum olduğu üzere bayram 1 Eylül'de başlayacak. Eylül de çok serin değil. Et çabuk bozulan bir besin maddesi. O nedenle etin saklanması ve muhafazası ayrı bir önem arz ediyor. Gıda zehirlenmelerinin yaşanmaması için soğuk zincirine dikkat edilmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız etlerin saklanması ve muhafazası konusunda dikkatli olsunlar. Etler, kesimi müteakip 15-20 derecede 5-6 saat dinlendirildikten sonra +4 derecede soğutulmadır."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN