Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • İstanbul’da Uluslararası İslâm Üniversitesi kurulacak

İstanbul’da Uluslararası İslâm Üniversitesi kurulacak

Türkiye, İstanbul’da kurulacak Uluslararası İslâm Üniversitesi ile İslâm âleminin ilim merkezi olacak. Arapça, Türkçe ve İngilizce dillerinde eğitim verecek olan Uluslararası İslam Üniversitesi, Müslüman dünyasının sorunlarına çözüm bulmak amacıyla çalışmalar yapacak. Üniversite, dini istismar eden örgütlerle de küresel çapta bir ilmi mücadele başlatmayı hedefliyor.

İstanbul’da Uluslararası İslâm Üniversitesi kurulacak
Yayınlanma Tarihi: 28.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 28.07.2017 10:03

Türkiye, tüm İslâm dünyasının ilim merkezi olacak bir projenin hazırlıklarını yapıyor. 2015 yılından bu yana kurulması gündemde olan Uluslararası İslâm Üniversitesi projesi için hazırlıklar kısa süre içerisinde bitirilecek. Üniversitenin 2019-2020 yılına kadar kurulması planlanıyor.

ARAPÇA, TÜRKİYE VE İNGİLİZCE DİLLERİNDE EĞİTİM

Kurulacak üniversite için Kahire'deki El-Ezher veya Mekke İslâm Üniversitesi'nin de ötesinde bir model belirlenmesine karar verildi ve bununla ilgili çalışmalar başladı. Mısır'daki darbeci Abdulfettah Sisi yönetimi, uzun zamandır El-Ezher'deki dini eğitimi sabote etmeye çalışıyor.

İstanbul merkezli olacak olan yeni üniversite, din eğitimindeki ekseni de buraya kaydıracak. Üniversite, Arapça, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç dilde eğitim verecek. Yurtdışından öğrenci kabul edecek olan üniversitede alanında uzman yabancı İslâm âlimleri de görev alacak. Suriye'deki savaş nedeniyle Şam ve Halep'ten Türkiye'ye iltica eden 100'ün üzerindeki İslâm âlimi akademisyenler de, üniversite bünyesinde değerlendirilecek.

DİN İSTİSMARCISI ÖRGÜTLERLE MÜCADELE

Tüm dünyaya İslâmî ilimler eğitimi alanında müfredat üretecek olan İslâm Üniversitesi, akademik çalışmaların yanında dini istismar eden DEAŞ, FETÖ, Boko Haram gibi örgütlerle de fikrî düzeyde mücadele edecek. Uluslararası İslâm Üniversitesi'nin bir hedefi de mezhep çatışmalarına çözüm üretmek olacak. Bu konuda ilmî diplomasi çalışmalarının da yapılması hedefleniyor.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN MERKEZİ OLACAK

Arapça dil eğitimin yanı sıra, Siyer, Hadis, Fıkıh, İslâm Hukuku gibi alanlarda eğitimler verecek olan üniversiteye İslâm Dünyası'nın dört bir yanından on binlerce öğrencinin getirilmesi amaçlanıyor. Üniversitenin kuruluşuyla birlikte, diğer ülkelerin yükseköğretim sistemleri tarafından tanınması için de çalışmalar başlayacak.

Üniversitenin en geç 2019-2020 yılında faaliyete geçirilmesi hedefleniyor. Üniversitenin öncelikli amacı dünya genelinde yetişmiş din adamı eksiğini kapatmak ve dinin eksik veya yanlış yorumlayacak yapı ve örgütlerin hareket alanlarını kapatmak olacak.

UZMAN İLİM ADAMLARI YETİŞECEK

Üniversitede lisans eğitiminin yanı sıra, lisansüstü eğitim de yer alacak. Kurulacak enstitülerle alanında uzman isimler yetiştirilecek. Her bir anabilim dalı, tüm dünya Müslümanlarına hizmet verecek yüzlerce din adamı çıkaracak. Bu da hem ihtisaslaşmayı hem de derinlikli araştırmayı beraberinde getirecek.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN