Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • Meclis Başkanı Kahraman, BM’yi KEİPA Genel Kurulu’ndan eleştirdi

Meclis Başkanı Kahraman, BM’yi KEİPA Genel Kurulu’ndan eleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM ev sahipliğinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi 49. Genel Kuruluna kutlama mesajı gönderdi. Meclis Başkanı Kahraman ise, BM’yi eleştirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, Birleşmiş Milletlerin politikalarına eleştiride bulunarak, “Birleşmiş Milletler uluslararası sorunlara çözüm üretemeyen bir örgüt haline geldi” dedi.

Meclis Başkanı Kahraman, BM’yi KEİPA Genel Kurulu’ndan eleştirdi
Yayınlanma Tarihi: 5.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 05.07.2017 11:58

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 49. Genel Kurulu Toplantısı'na katıldı. Rusya'dan Azerbaycan'a kadar Karadeniz'e kıyısı bulunan ülke temsilcinin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Başkan Kahraman dış politikaya ilişkin gündemdeki konulara değindi.




Karadeniz havzasında barışın önemine değinen Kahraman,"Demokrasinin temel unsurları olan parlamentonun rolü inkar edilemez. Çünkü parlamentolar halktan doğrudan aldığı yetki ile çalışır. Temsil ettikleri toplumun nabzını tutar iç politikada olduğu kadar dış politikada da üstlendikleri sorumluluklar büyüktür. Parlamentolar arası dostluk grupları KEİPA gibi oluşumlar sayesinde ikili ilişkiler olduğu kadar bölgedeki barış ve istikrarın sağlanmasında da anahtar rol oynarlar" dedi.

"Bugüne kadar yardımlar 26 milyar doları buldu"

Konuşmasında sık sık huzur, barış ve güven önemine atıfta bulunan Kahraman, Türkiye'nin kapsayıcı politikalar izlediğini kaydederek, "Bölgede barış, huzur ve istikrarın hakim kılınması ilkeli girişimci ve insani niteliklere haiz dış politikamızın öncelikleri arasında yer almaktadır. Suriye'de 7'inci yılda 500 bin insan hayatını kaybetmiştir. Terör milyonlarca kişiyi evlerinden etmiştir. 2011 yılından bu yana açık kapı politikasını uyguluyoruz. Ülkemiz 3 milyona aşkın Suriyeliye ilaveten DEAŞ terör örgütünün zulmünden kaçan Iraklılara da kapıları açtı. Hastanelerimizi okullarımızı komşularımızın hizmetine sunduk. Bugüne kadar devlet bütçesinden yaptığımız yardımlar, STK'lar ve belediyeler ile beraber 26 milyar doları buldu. Uluslararası camianın bu noktada yaptığı yardım 560 milyon gibi küçük komik bir rakam" dedi.

"BM çözüm üretemeyen bir örgüt haline geldi"

Suriye'deki politikanın daha önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini ifade eden Kahraman, "Attığımız adımlar komşularımıza yönelik insani bir adımdır. Ancak küresel vicdanın bu kanayan yarasını sarmak konusunda tüm uluslararası topluma büyük görevler düştüğünü de unutmamak durumundayız. Bugün Birleşmiş Milletler uluslararası sorunlara çözüm üretemeyen, güvenlik konseyinde bulunan 5 ülkenin veto ettiği hiçbir kararı hayata geçiremeyen bir örgüt haline geldi" diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dünya 5'te büyüktür' sözünü hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı

Bu arada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, TBMM ev sahipliğinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 49. Genel Kuruluna bir mesaj gönderdi.

Erdoğan, 2017'nin Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü için özel bir anlam taşıdığını belirterek, "1992'de, yine burada, İstanbul'da temellerini attığımız örgütün, 25. yıldönümünü coşkuyla kutluyoruz. Aradan geçen çeyrek asırlık sürede örgütün her açıdan güçlendiğini görüyoruz. 25 yıl önce bizleri harekete geçiren hassasiyetleri, kurucu değerlerimizi bugün de aynı şekilde devam ettiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Kritik bir dönemde yapılan genel kurulun, ülkeler, bölge ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, mesajında parlamenterlere şöyle hitap etti:

"Siz kıymetli dostlarımızı, kıtaları, medeniyetleri, farklı kültürleri buluşturan İstanbul'a misafir etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. 2017, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü için özel bir anlam taşıyor. 1992'de, yine burada, İstanbul'da temellerini attığımız örgütün, 25. yıl dönümünü coşkuyla kutluyoruz. Aradan geçen çeyrek asırlık sürede örgütün her açıdan güçlendiğini görüyoruz. 25 yıl önce bizleri harekete geçiren hassasiyetleri, kurucu değerlerimizi bugün de aynı şekilde devam ettiriyoruz. Aralarında anlaşmazlıklar olan ülkeler, aynı masa etrafında bir araya gelerek, bölgesel ekonomik meseleleri büyük olgunlukla tartışıyor, ortak çözüm yolları arıyor. Çatışmaların artığı, bölgesel gerilimlerin tırmandığı bir dönemde bu başarı, KEİ açısından çok önemlidir. İşbirliği ve uzlaşma ruhuna İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz 25. kuruluş yıl dönümü zirvesinde bir kez daha şahit olduk. Tüm üye devletlerin 25 maddelik zirve bildirisi üzerinde mutabakata varmış olmaları, hepimizi memnun etmiştir. Elbette bu işbirliği kültürünün oluşmasında Karadeniz ülkelerinin parlamentolarının ve siz kıymetli parlamenterlerin katkısı büyüktür. Bugünkü genel kurul toplantısının temasına da uygun olarak KEİPA'nın Karadeniz'de barış ve güvenliğin korunmasında bundan sonra da anahtar rol oynamaya devam edeceğine inanıyorum."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN