Arama

Sultan Abdülhamid'in ilk kez sergilenen şahsi eşyaları

Sultan II. Abdülhamid çok yönlü bir padişahtı; şehzadeliği döneminde başladığı marangozluğa, padişahlığı süresince de devam etti. Osmanlı'yı şahlandıracak projeler üzerinde çalıştı. Bu hem onun sanatçı yönünü hem de devlet adamlığı yönünü gösteriyordu. Bugünlerde Abdülhamid ile ilgili kıymetli bir sergi açıldı. Tören kılıcı, kamçısı, mühür ve marangozluk takımlarının yer aldığı şahsi eşyaları, artık sürekli görülebilecek.

Fikriyat.com olarak yerinde incelediğimiz sergi ve Sultan Abdülhamid'in marangoz ustalığına dair detayları, Saray Koleksiyonları Müzesi Sorumlusu Güller Karahüseyin ile konuştuk.

  • 1
  • 15
Sultan Abdülhamid'in ilk kez sergilenen eşyaları
Sultan Abdülhamid’in ilk kez sergilenen eşyaları

Sultan II. Abdülhamid Han'ın kişisel eşyalarının ilk kez gösterildiği sergide, Japon İmparatoru Meiji'nin kendisine hediye ettiği marangozluk takımları da var. Beşiktaş'taki Saray Koleksiyonları Müzesi'ne alınan Milli Saraylar İdaresi Başkanlığınca Yıldız Sarayı Koleksiyonu'na kayıtlı Sultan II. Abdülhamid Han'ın kılıcı, kamçısı, marangozluk takımları, tespihleri ve altın mührü artık sürekli görülebilecek.

Usta marangoz Abdülhamid

  • 2
  • 15
Saray Koleksiyonları Müzesi
Saray Koleksiyonları Müzesi

Saray Koleksiyonları Müzesi hakkında kısa bilgi veren Güller Karahüseyin müze hakkında şu bilgileri verdi:

"Şuan içinde bulunduğumuz bölüm, Saray koleksiyonları müzesinin deposu. Yaklaşık 3 bin metrekarelik alan üzerinde kuruldu. Saray koleksiyonları müzesinin ilk kez oluşturulma sebebi; başta Dolmabahçe Sarayı olmak üzere Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı bütün saray, kasır ve köşklerdeki sergilenemeyen eserlerin bir arada toplandığı ve en ideal koşullarda muhafaza edildiği bir depo oluşturulması isteğinden kaynaklandı. Aynı zamanda bu depodan seçilen çok özel eserlerle bir müze oluşturulması fikrinden doğdu. İlk kez 2006 yılında başlanan bu proje 2011 yılında şu anki haliyle bu konseptle yeniden oluşturuldu ve ziyarete açıldı.

Sultan Abdülhamid'in tarihe geçen sözleri

Kurum içi ve kurum dışı süreli sergilerimizde daha çok geleneksel Türk el sanatlarına ait eserler bulunuyor. Müze bölümümüzde ise bütün saraylarımızda günlük hayatta kullanılmış her türlü objeyi sergilemekteyiz. Bütün vitrinlerimizi tematik olarak düzenledik; tekstil vitrini, çocuk vitrini, aydınlatma araçları vitrini, yıldız porselen vitrini, Hereke fabrikası vitrini gibi… Burada saraylardaki tefrişler görülemeyecek eserleri sergiliyoruz. Eserleri sadece depoya kapatmıyoruz, depomuz açık ve ziyaret edilebilir durumda.

Örneğin, Mavi kutular içinde kristal cam ve porselen kırılabilir nitelikteki eserler var. Bunları kutuların içine seperatörler ve süngerlerle destekleyerek yerleştirdik. Önlerinde de bariyerler var. Düşme riskine karşı muhafaza altına aldık. Yine tefrişte kullanılamayan mobilyaları da ağır yük raflarında muhafaza ederek sergiliyoruz."

Sultan Abdülhamid'in botanik merakı

  • 4
  • 15
Sultan Abdülhamid'in kişisel eşyaları içinde neler var?
Sultan Abdülhamid’in kişisel eşyaları içinde neler var?

2011 yılından beri müzemizi ziyaretçilerimizle buluşturuyoruz. Bu nedenle bazı vitrinlerimizde değişiklikler yapmayı planladık, diyen Karahüseyin, Yıldız Sarayı Koleksiyonu'ndan Milli Saraylar İdaresi başkanlığı Tarihi eserler Koleksiyonu'na nakledilen eserleri depoda ya da çekmecelerde kilitli bölümlerde muhafaza etmek yerine ziyaretçilerle buluşturmak istediklerini belirterek şöyle devam etti:

"Çünkü bunlar Sultan Abdülhamid'e ait çok kıymetli kişisel eşyalar. O nedenle böyle bir sergileme fikri doğdu. Abdülhamid'in tören kılıcı, kamçısı, tesbihleri, mühür ve marangozluk takımlarını yaklaşık birkaç hafta önceden beri müzede sergiliyoruz. Biraz daha öncesinde yine Sultan Abdülhamid'e ait fayton sergilemeye başlamıştık. Sultan Abdülhamid'e ait, 25. cülus yıl dönümünde kendisine hediye edilen pek çok özel eser de yine vitrinlerimizde sergilenmeye başladı."

  • 5
  • 15
Osmanlı’nın sanatkar padişahları
Osmanlı’nın sanatkar padişahları

Üç kıtaya hükmeden cihan imparatorluğu olan Osmanlı padişahları küçük yaşlardan itibaren özenle yetiştirildi, devlet idaresinin yanında bir veya birkaç sanatın ustası oldular. Kimi bestekâr kimi şair kimiyse marangozdu.

"Osmanlı padişahları sanata ve sanatkâra çok değer verdiler. Kendilerinin de her biri birer sanatçı aslında. Nakkaş, kuyumcu, şair, bestekâr padişahlarımız var. Sultan Abdülmecid mesela bir hattattır. Abdülhamid'in de ilgisi ve istidadı marangozluktur." diyen Karahüseyin, Abdülhamid'in marangozluğa dair ilgisiyle ilgili bilgiler de verdi:

"Kendisi şehzadeliğinden itibaren marangozluğa ve ahşap işlerine çok ilgiliydi. Şehzadeliği döneminde de zaten bu işi yapıyordu. Padişah olduktan ve Yıldız Sarayı'na taşındıktan sonra da Yıldız sarayı bünyesinde sarayın tefrişi ve mobilya ihtiyacı için Tamirhane-i Hümâyûn fabrikasını kurdurdu. O fabrikada üretilen eserlerden de parçalar, şuanda bizim koleksiyonumuzda da mevcut.

Osmanlı'nın sanatkar padişahları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN