Arama

Irak'ın eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani kimdir?

Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw haber ajansının Almanya muhabiri, Irak'ın 6. Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani'nin öldüğü açıkladı.

Uzun süredir tedavi gören Irak'ın eski cumhurbaşkanı Celal Talabani, 84 yaşında vefat etti. Bölgenin önemli figürlerinden 'Amca' lakaplı Talabani'nin siyasi kariyeri, ABD'nin Irak'ı işgali sonrası zirveye ulaşmıştı.

Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani kimdir?

Celal Talabani, 12 Kasım 1933'te Irak'da doğdu. Eğitim hayatına Koya'da başlayan Talabani, daha sonra liseyi Erbil ve Kerkük'de okudu. 1946 yılında henüz 13 yaşındayken Kürt öğrencilerin oluşturduğu gizli bir derneğe üyeydi.

Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani kimdir?

Ardından Kürdistan Demokratik Partisi'nin öğrenci birliğine girdi ve 18 yaşına geldiğinde partinin merkez komitesine atandı. Siyasi olarak aktif bir posizyonda olduğundan hukuk eğitimine devam edemedi.

Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani kimdir?

1953 yılında okula geri dönmesine izin verildi ancak Kürdistan Öğrenci Birliği'nin Öğrenci Birliği'nde Genel Sekreter olarak görev almasına izin verildi. Okul hayatı süresince "Khabat" ve "Kürdistan" adlı iki yayında editörlük yaptı.

Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani kimdir?

Talabani ve Barzani uzun yıllar birbirleriyle mücadele etti. Bunun üzerine Celal Talabani ve kendisini destekleyenler, 1975 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni kurdu. Talabani, KYB'nin sosyalist bir parti olacağını ve KDP'nin aşiret çizgisinden uzak duracağını söyledi. Bir yıl sonra, merkezi hükümete karşı silahlı kampanya başlattı. 1988 yılında Irak hükümeti Kürtlere karşı kimyasal silahlar kullandığında, KYB ağır bir darbe aldı. Talabani de, Kuzey Irak'ı terkedince İran'a sığınmak zorunda kalmıştır.

Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani kimdir?

Talabani-Barzani, ya da diğer bir deyişle KYB-KDP mücadelesi, Kuzey Irak'taki Kürt siyasi hayatının yaklaşık son 30 yılına damgasını vurmustur. Turgut Özal döneminde Türk pasaportu taşımıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN