Arama

Filistin’in “beyaz önlüklü” şehidi Razan el Najar

Gazze’de düzenlenen “Büyük Dönüş Yürüyüşü” eylemlerinin son şehidi, Filistinli hemşire Razan el-Najar oldu. 21 yaşındaki el-Najar, Mart ayından bu yana süren protestolarda, İsrail askerlerinin saldırıları sonucu hayatını kaybeden 119’uncu Filistinli. Razan, Gazze’deki gösteriler sırasında yaralılara müdahale eden tek kadın sağlık görevlisiydi. Razan’ın vurulması sırasında yanında bulunan bir sağlık personeli, “Bir keskin nişancı Razan’ı doğrudan hedef alarak ateş etti. Üniformalarımızdan, yeleklerimizden ve çantalarımızdan, sağlık personeli olduğumuz çok açıktı” şeklinde konuştu.

Filistin’in “beyaz önlüklü” şehidi Razan el Najar
Yayınlanma Tarihi: 3.6.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 03.06.2018 13:03

"Savaşta onları siz öldürmediniz, onları Allah öldürdü; (oku) attığında da sen atmadın, Allah attı; bunu da müminlere kendinden güzel bir lütufta bulunmuş olmak için yaptı. Allah her şeyi işitmekte, her şeyi bilmektedir."
Enfâl, 17

30 Mart'tan bu yana, her cuma Gazze Şeridi'nin İsrail sınırına yakın bölgelerinde gösteriler düzenleniyordu. İlk gösteriden bu yana, "gönüllü hemşire" olarak yaralılara müdahale eden 21 yaşındaki Razan el-Najar, cuma günü Han Yunus yerleşiminin doğusundaki gösterilerde görev alıyordu.

Gazze'deki direnişçilere sağlık desteği veren arkadaşlarına göre, Razan beyaz önlüğüyle acil müdahale için sınırın 50 metre gerisindeki yaralıya doğru koştu. Ardından göğsüne isabet eden kurşunla yere serildi.

Gazze'de bulunan Sahra Hastanesi Başkanı Dr. Salah er-Rantisi, Najar'ın hastaneye getirildiğinde ağır yaralı olduğunu ve göğsüne isabet eden merminin sırtını deldiğini söyledi.

"TEK AMACIMIZ HAYAT KURTARMAK!"

Razan el-Najar, bir ay önce Amerikan New York Times gazetesine verdiği röportajda, bu işi gönüllü olarak yaptığını, para almadığını, babasının "Parasız görev almasına niye izin veriyorsun" diyenlere "Onunla gurur duyuyorum" yanıtını verdiğini söylüyordu.

Razan röportajda, "Bizim bir tek amacımız var, o da hayat kurtarmak ve yaralı insanları tahliye etmek. Bunu sadece kendi ülkemiz için yapıyoruz. Bu insani bir iş" diye konuşmuştu.

Daha önce de göstericiler arasında koşuştururken çekilen fotoğraflarda yer almıştı. Razan el-Najar, Gazze'de İsrail'in işgaline karşı "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adıyla düzenlenen gösterilerde, can veren 119'uncu Filistinli oldu.

"ÖNÜMDEN BİR KUŞ GİBİ UÇTU!"

Geçtiğimiz gün Gazze'de düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katıldı. Bir gün önce ilk yardım sağladığı Filistinli eylemciler, bu kez onu omuzlarında taşıyarak son yolculuğuna uğurladı. Gazze'de acı, gözyaşı ve öfke vardı.

Razan'ın annesi 43 yaşındaki Sabrin el Najar, gözyaşları içinde kızını son gördüğü anı El Cezire'ye anlattı. Annesi, "Gülümseyerek ayağa kalktı ve protestoya katılanlara yardım etmek amacıyla dışarı çıktı" dedi.

Acılı anne Sabrin, "Göz açıp kapayıncaya dek kapıdan çıktı. Ona bakmak için balkona koştum ama sokağın sonuna doğru ilerlemişti" şeklinde konuştu.

"RAZAN'I DOĞRUDAN HEDEF ALDILAR!"

Gazze sınırında tıbbi yardım amacıyla gönüllü çalışan kişilerden biri de 29 yaşındaki Rida Najar. Rida, Razan'ın vurulduğu sırada yanındaydı ve olayı şu sözlerle anlattı: "Yaralı protestocuları almak amacıyla çitlere girdikçe, İsrailliler bize göz yaşartıcı gaz atıyorlardı. Sonra bir keskin nişancı Razan'ı doğrudan hedef alarak ateş etti. Merminin parçaları, diğer üç arkadaşımızı da yaraladı."

Rida, Razan'ın ilk başta vurulduğunu anlayamadığını ancak daha sonra ağlayarak "sırtım, sırtım" dediğini ve ardından yere düştüğünü söyledi. Rida, "Üniformalarımızdan, yeleklerimizden ve çantalarımızdan, sağlık personeli olduğumuz çok açıktı. Etrafta başka protestocu yoktu, sadece bizdik" diyerek, İsrail askerlerinin bilinçli bir şekilde ateş ettiğini belirtti.

ULUSLARARASI ANLAŞMALARA GÖRE SAVAŞ SUÇU

Filistin Sağlık Bakanı Cevad Avvad, İsrail askerlerinin hemşire Razan'ı doğrudan hedef almasının savaş suçu olduğunu belirtti.

İsrail'in gösteriler esnasında sağlık personellerinin korunmasına yönelik bütün uluslararası anlaşmaları hiçe saymaya devam ettiğine dikkati çeken Avvad, "Şehit el-Najar insanlara ve halkına yardım etmek için hayatını bir bedel olarak ödedi. Büyük Dönüş Yürüyüşü sırasında birkaç kez yaralanmasına rağmen, görevini yerine getirmekten geri kalmadı. Yaralanması onun görev yapmasını engellemedi" ifadelerini kullandı. Avvad, uluslararası topluma ve kurumlara Filistin halkını koruma çağrısı yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Büyük Dönüş Yürüyüşü'nün başlamasından bu yana 238 sağlık personeli ve 38 ambulans İsrail kuvvetleri tarafından hedef alındı.

İSRAİL'DEN KÜSTAH AÇIKLAMA

İsrail ordusu ise, yaptığı açıklamada can kaybı ya da yaralı sayısının mümkün olduğu kadar az tutulması için dikkat edildiğini savunarak Hamas'ın kasten sivilleri tehlikeye attığını öne sürdü.

İsrail, Razan el-Najar'ın ölümünün araştırıldığını da kaydetti. Öte yandan, dün Filistin'in Batı Şeria bölgesinde 35 yaşındaki bir kişinin, traktörü İsrailli güvenlik güçlerine ve kalabalığa sürmesi üzerine vurularak öldürüldüğü açıklandı.

"Büyük Dönüş Yürüyüşü" adıyla düzenlenen gösterilerde, Filistinliler sürgün edildikleri ve İsrail'in işgal ettiği topraklarına geri dönmeyi talep ediyor. Filistin'de yaşayan 2 milyon kişinin üçte ikisini, topraklarından sürülen Filistinliler ve onların aileleri oluşturuyor. Siyonist rejim ise, bu talebi reddediyor.

KELEBEK MERMİSİ NEDİR?

Geçtiğimiz günlerde Gazze'deki sağlık personeli, İsrail güçlerinin "kelebek mermisi" kullandığını rapor etmişti. El Cezire'nin hazırladığı habere göre İsrail, protestocular üzerinde daha önce hiç görülmemiş bir mermi kullanıyor.

Kelebek mermisi, insan vücudunun içinde bir patlama meydana getirerek iç organları tamamen yok ediyor. Mermi, doku, atardamar ve kemiği ezerek büyük bir iç yaralanma yaratıyor.

Razan'ın annesi Sabrin, kelebek mermisine dikkat çekerek, "Kızım, uluslararası hukuka göre yasadışı olan patlayıcı bir mermi tarafından kasıtlı olarak ve doğrudan hedef alınarak öldürüldü" dedi.

Fikriyat

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN