Arama

Fed faiz kararını açıkladı

Fed faiz kararını açıkladı
Yayınlanma Tarihi: 14.6.2017 22:42:57
ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1,00-1,25 aralığına yükseltti. Fed ayrıca bu yıl bir faiz artışı daha yapmayı ve bilançosunu küçültmeye başlamayı planladığını bildirdi.

Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) haziran toplantısı, beklendiği gibi faiz artışıyla sona erdi.

İki gün süren toplantının ardından yayınlanan karar metnine göre, 9 FOMC üyesi, gösterge faiz oranını yüzde 1,00-1,25 aralığından yüzde 1,25-1,50 aralığına çıkarma kararı aldı. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’nin ise faizin sabit tutulmasını tercih ederek muhalif tarafta yer aldığı bildirildi.

İstihdam artışının bu yılın başından beri kısmen yavaşladığına dikkat çekilen açıklamada, işsizlik oranının buna karşın düşmeye devam ettiği vurgulandı. Diğer taraftan, enflasyonun son dönemde zayıfladığı ancak uzun vadeli enflasyon beklentilerinin ise fazla değişmediği kaydedildi.

Fed, faiz artırım kararını ise "FOMC, iş gücü piyasası şartları ve enflasyonda gözlenen gelişmeler ve beklentiler ışığında federal fonlama oranını yüzde 1,00-1,25 aralığına yükseltme kararı aldı" ifadeleriyle duyurdu.

Açıklamada, dikkat çeken diğer cümle "FOMC, şu anda bilançoyu normalleştirme programına ekonominin beklendiği gibi gelişmesi halinde bu yıl içinde başlamayı öngörüyor" oldu.

FED, EKONOMİK PROJEKSİYONLARINI REVİZE ETTİ
Fed, haziran ayı FOMC toplantısında ABD ekonomisine ilişkin tahminlerini ve faiz beklentilerini de güncelledi

Bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 2,1’den yüzde 2,2’ye çıkaran banka, gelecek iki yıla ilişkin beklentilerini sırasıyla yüzde 2,1 ve yüzde 1,9’da sabit tuttu.

Diğer taraftan, bu yıla ilişkin ortalama enflasyon beklentisini yüzde 1,9’dan yüzde 1,6’ya çeken Fed, gelecek 2 yıla ilişkin enflasyon beklentilerini değiştirmeyerek yüzde 2’de sabit bıraktı.

Fed, aynı zamanda bu yılki çekirdek enflasyon beklentisini yüzde 1,9’dan yüzde 1,7’ye indirdi. Diğer taraftan, 2018 ve 2019 yıllarına ait enflasyon beklentilerinde değişikliğe gitmeyen banka, çekirdek enflasyonun gelecek 2 yıl boyunca yüzde 2 seviyesinde kalmasını bekliyor.

Öte yandan, FOMC üyelerinin daha önce yüzde 4,5 olarak açıklanan 2017, 2018 ve 2019 işsizlik beklentileri aşağı yönlü revize edildi. Bankanın işsizlik oranı öngörüsü bu yıl sonu için yüzde 4,3’e ve gelecek iki yıl içinse yüzde 4,2’ye indirildi.

FED YETKİLİLERİ BİR FAİZ ARTIŞI DAHA BEKLİYOR
Piyasaların Fed’in ekonomik projeksiyonlarında en çok dikkat ettiği "noktasal grafik" ise FOMC üyelerinin faiz oranına yönelik beklentilerini fazla değiştirmediğini gösterdi. Buna göre, 16 FOMC üyesinin 2017 sonuna ilişkin faiz oranı beklentisinin ortalaması yüzde 1,4’te bırakıldı. Bu beklenti, Fed’in bu yıl bitmeden 25 baz puanlık bir faiz artışı daha yapılabileceğine işaret ediyor.

Bankanın 2018 yönelik faiz projeksiyonu ise yüzde 2,1’de bırakılırken, 2019 beklentisi ufak bir revizeyle yüzde 3’ten yüzde 2,9’da çekildi. FOMC yetkilileri, böylece gelecek 2 yılda üçer kez faiz artırma beklentisini korumuş oldu.

Küresel piyasalar, şu andan itibaren Fed Başkanı Janet Yellen’in basın toplantısına odaklandı.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN