Arama

YEKA'da teklifler Enerji Bakanlığı'na verildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açılan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ihalesinde teklifler Enerji Bakanlığı’na ulaştırıldı. Proje ile rüzgar enerjisinde ekipman yerlileştirme, yerli teknoloji geliştirme ve yan sanayi kolları oluşturma hedefleniyor.

YEKA’da teklifler Enerji Bakanlığı’na verildi
Yayınlanma Tarihi: 27.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 27.07.2017 16:30

Enerji Bakanlığı'nın açtığı rüzgar YEKA ihalesine Alman Enercon, Limak ve Adnan Polat konsorsiyum olarak teklifini verdi.

"Alman Enercon, Limak ve Adnan Polat konsorsiyum olarak ihaleye katılmaya karar verdi ve teklifini Enerji Bakanlığı'na verdi" dedi.

Enerji Bakanlığı'nın, Türkiye'de kurulu rüzgâr enerjisi üretim kapasitesini yüzde 17 artıracak olan ve yatırım tutarı 1 milyar dolar olarak hesaplanan 1,000 megawatt (MW) gücünde rüzgâr santrali kurulum ve türbin üretimi projesinin ihalesi Ağustos ayında planlanıyor.

Alman Enercon'un Limak ve Adnan Polat ile, Alman Siemens'in SIEGn.DE Kalyon ve Türkerler ile, Çinli Goldwin'in Akfen ile, ABD'li General Electric'in GE.N Fina ile, Danimarkalı Vestas'ın VWS.CO Enerjisa ile, Alman Nordex'in Eksim ile ihale katılmasının planladığını kaydetmişlerdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesine, 4 Alman şirketinin yanı sıra, Amerika, Çin, Danimarka merkezli rüzgar türbini üretiminde dünyada ilk 10'da yer alan şirketlerin de aralarında bulunduğu 8 konsorsiyum teklif verdi.

Teklif veren firmalar şöyle: Vestas (Danimarka) – Enerjisa, Siemens (Almanya) - Türkerler- Kalyon, Enercon (Almanya) - Polat Enerji - Limak Enerji, Nordex (Almanya) - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji, Senvion Rüzgâr Enerjisi Çözümleri (Almanya) - IC İçtaş Enerji, Goldwind (Çin) - Akfen Holding – Beyçelik, General Electric (GE- Amerika) - Fina Enerji, MingYang (Çin) - İlk İnşaat.

Türbin üreticilerinin dünyadaki sıralamalarında ise, ilk sırayı Vestas alıyor. Onu GE, Goldwind, Siemens, Enercon, Nordex, Mingyang, Senvion takip ediyor.

PROJE TÜRKİYE'YE NE KAZANDIRACAK?

Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi için teklifler alındı. Dünyada ilk 10'da yer alan şirketlerin de aralarında bulunduğu 8 konsorsiyum teklif verdi.

Kazanan konsorsiyum, Kayseri - Niğde, Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale, Bilecik-Kütahya, Eskişehir olarak belirlenen 5 ayrı bölgede bin megavatlık kapasiteyi devreye alacak.

Rüzgâr YEKA ihalesini kazananı, 1 milyar doların üzerinde rüzgâr tesisi yatırımı yapacak. Bu projeyle kurulacak santrallerin işletmeye girmesiyle her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1,1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgârdan karşılanacak.

Aynı zamanda, kurulacak rüzgar tesisleri sayesinde yıllık ortalama 1,5 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlanacak.

KEBAN BARAJI İLE EŞ DEĞER ÜRETİM OLACAK
En az 1 milyar dolar olması beklenen bu yatırımla Türkiye'nin en büyük enerji üretim tesisi olan Keban Barajı'nın aylık üretimi kadar yani bin megavatlık enerji rüzgârla üretilecek.

YÜZDE 65 YERLİLİK ZORUNLULUĞU
Projeye ilişkin diğer ayrıntılar da oldukça heyecan verici. Çünkü bugüne kadar rüzgâr enerjisi yatırımlarının tamamı ithaldi.

YEKA rüzgar ihalesi kapsamında kurulacak bin megavatlık rüzgar santrali yatırımda yüzde 65 yerli ekipman kullanılması zorunluluğu var.

YERLİ İŞLETMELER BİNLERCE FARKLI PARÇA ÜRETECEK
Rüzgâr türbinleri kule, kanat ve rotor denilen üç ana kısımdan oluşuyor. Bu kısımların her biri yüzlerce, binlerce farklı parçanın bir araya getirilmesiyle ortaya çıkarılıyor. YEKA ihalesi, işte bu binlerce farklı parçayı uluslararası standartta üretecek yerli işletmeleri gerekli kılıyor.

TÜRK FİRMALARI ÜRETİMİN BİR PARÇASI OLACAK
Üretimi hiç olmayan parçaların üreticisi ortaya çıkacak, üretimi bulunan ürünler konusunda da işletmeler kendilerini rüzgâr santralinin gerektirdiği uluslararası yüksek standartlara taşıyacak.

Böylelikle Türk firmaları rüzgâr enerjisi türbinini ve santrali üretebilir hale gelecek.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN