Arama

Lise öğrencileri 'dikey eksenli rüzgar türbini' tasarladı

Bursa'da, bir meslek lisesinin öğretmen ve öğrencileri, üç boyutlu yazıcıyla, herhangi bir yönden gelen rüzgarla rahatlıkla dönerek elektrik enerjisi üretebilen "dikey eksenli rüzgar türbini" tasarladı.

Lise öğrencileri ’dikey eksenli rüzgar türbini’ tasarladı
Yayınlanma Tarihi: 18.6.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 18.06.2017 14:10

Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Bölümü öğretmeni Ahmet Hamdi Sevindi ve 3 öğrencisi tarafından 20 santimetre uzunluğunda prototipi de üretilen "dikey eksenli rüzgar türbini", cep telefonunu şarj edebiliyor, balkonlardaki küçük ledlerin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabiliyor.

"Tasarımını öğrencilerle beraber çalıştık"
"4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı" için hazırlanan "3D Yazıcı İle Dikey Rüzgar Türbini Üretimi Projesi"nin koordinatörü Sevindi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dikey rüzgar türbinlerinin piyasada bulunduğunu ancak kendi tasarımlarının piyasadaki türbinlerden farklı olduğunu söyledi.

Tasarladıkları türbinin her yönden gelen rüzgarla dönebildiğini belirten Sevindi, şöyle konuştu:

"20 santimetre uzunluğundaki türbini yine kendi ürettiğimiz üç boyutlu yazıcıyla yaptık. Tasarımını öğrencilerle beraber çalıştık. Piyasada olan örnekleri inceledik ve her yönden gelen rüzgarla dönebilen bir tasarım gerçekleştirdik. Yaptığımız hesaplamalar sonucunda bu tasarımın daha verimli olduğunu gördük. Şu anda bu türbin cep telefonunu şarj edebiliyor. Balkonlarda kullanılan küçük ledlerin elektrik ihtiyacını ürettiğimiz elektrikle karşılayabiliyoruz."

Yatay eksenli rüzgar türbinlerinin belli bir yönden esen rüzgara göre elektrik enerjisi ürettiğini aktaran Sevindi, "Diğer yönden rüzgar estiğinde motor ve elektrik yardımıyla rüzgar gülünün o yöne dönmesi gerekiyor. Tasarladığımız dikey rüzgar türbini ise herhangi bir yönden gelen rüzgarla çok rahatlıkla dönebiliyor. Türbinin bir yöne döndürülmesine gerek yok. Temel farkımız bu. Türbini üç boyutlu yazıcıyla prototip olarak yaptık. Şu anda çalışıyor." ifadelerini kullandı.

"Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmayı hedefledik"
Projede görev alan Makine Teknolojisi Bölümü öğrencisi Hakan Arslan da dikey rüzgar türbini projesinin bilgisayar çizimini öğretmeni Sevindi'nin yaptığını söyledi.

Aynı bölümden iki arkadaşıyla türbinin üretiminde görev aldığını belirten Arslan, "Bu projeyle okulda ve çevrede yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmayı hedefledik ayrıca rüzgar türbinlerinin çevre zararı olmadığı için çevre kirliliğinin önüne geçmeyi amaçladık. Rüzgardan elektrik üretmeye çalıştık. Şu anda yaptığımız prototip türbinle elektrik üretebiliyoruz. Bu elektrikle cep telefonlarını şarj edebiliyoruz. Maket bir ev yaptık. Bunun aydınlatmasını bu elektrikle çalıştırabiliyoruz." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN