Arama

10 usta yazar ve asıl meslekleri

Tutunamayanlar’ı birçok basımevi tarafından geri çevrilen ve beğenilmeyen Oğuz Atay ve Muhteşem Gatsby’sinden yalnızca 1200 dolar kazanabilen Fitzgerald’ın hikâyeleri…Biz onları yazar ve şair kimlikleri ile tanımış olsak da, onlar farklı meslek gruplarında da çalıştılar. Fikriyat, önemli edebiyatçıların asıl mesleklerini sizler için derledi.

10 usta yazar ve asıl meslekleri
Yayınlanma Tarihi: 9.8.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 09.08.2018 18:49

1.HEP MUTSUZ, YÜZÜ GÜLMEYEN BİR KAFKA

Mesela neden senin odanda duran, sen sandalyende ya da çalışma masanda otururken, uzanırken, ya da uyurken, seni bütünüyle gören mutlu bir dolap değilim? Neden değilim?

''Kendimden başka hiçbir eksiğim'' yok diyerek aslında tüm hayatını özetledi Kafka. Çocukluk dönemini buhranla geçirdi. Babasıyla neredeyse hiç anlaşamadı. Ona duyduğu tek duygu nefretti. Hatta tüm yapıtlarına ''Babamın Dünyasından Kaçış'' ismini koymak istiyordu.

VERGİ MEMURU

Kafka, Ferdinand Üniversitesi'nden hukuk diplomasını aldıktan sonra bir süre avukatlık stajı yaptı. Pek sevmediği fakat ihtiyacı olduğundan, İşçi Kaza Sigortası'nda kariyerine başladı.

Bu İtalyan sigorta şirketinde, en yakın arkadaşı olan Max Brod ile tanıştı. Böylece Max sayesinde edebiyat dünyasına giriş yaptı.

HAYATININ 16 YIL 6,5 AYI OKUMAKLA, 14 YIL 8,5 AYI İSE ÇALIŞMAKLA GEÇTİ

39 yaşında emekle olan Kafka, meşhur Milenası ile 1920 yılında tanıştı ve mektuplaşmaya başladı. Geçirdiği ağır gırtlak kanseri sonucunda konuşamaz hale gelen Kafka'nın son bir isteği vardı: Ölümünden sonra yazdığı her şeyin yakılması…

2.MİSTİK ŞİİRİN USTASI

Müslüman, İslam'ı öyle sağ ve diri, canlı yaşa ki, seni öldürmeye gelen sende dirilsin.

İkinci Yeni şiirinin uç beyi, yeni mistik şiirin kıyas kabul etmez şairi Sezai Karakoç, oldukça parlak bir eğitim hayatı geçirdi. Çeşitli dergilerde çalıştı, onlarca kitap yazdı. Türkiye'den ve dünyada birçok sanat ödüllüne layık görüldü.

MALİYE MÜFETTİŞİ: SEZAİ KARAKOÇ

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanarak başladığı yükseköğrenimini 1955'te mali şubesinden mezuniyetle tamamladı. Mecburi hizmet sebebiyle Maliye Bakanlığı'nda Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi Bölümüne atandı.

Daha sonra Maliye müfettişliği sınavına girer ve kazanarak müfettiş yardımcılığı görevine başladı. Görevi icabı Anadolu'yu çok gezdi ve böylece birçok il, ilçeyi inceleme, tanıma fırsatı buldu.

3.TUTUNAMAYANLAR'IN KAHRAMANI

Şu anda, sana güzel bir söz söyleyebilmek için, on bin kitap okumuş olmayı isterdim" dedi: Gene de az gelişmiş bir cümle söylemeden içim rahat etmeyecek: "Seni tanıdığıma çok sevindim kendi çapımda..."

"Ben buradayım sevgili okuyucum, sen neredesin acaba?"


Yaşamdan geri kalmış yoksun kahramanların, hayata tutunamayanların yazarıydı. Eserlerinde birey merkezli iç dünyasını, karmaşık bilinç yapısını esas aldı. Her eserinde kocaman bir oyun kurdu, önce kendi oynamaya başladı, sonra bizi oyuna soktu. Babası filmleri ve romanları uydurma buluyordu. Bu yüzden Atay, Kafka gibi babasıyla epey çatıştı. O, naif, duygusal yönleriyle annesinin oğlu olduğunu şöyle anlatıyordu:

"Çünkü ben babacığım, biraz da duygularımın 'romantik' bölümünü, sen kızacaksın ama annemden tevarüs ettim."

OĞUZ ATAY: ÖĞRETİM ÜYESİ

1959'da askerliğini bitirip İstanbul'a döndüğünde şimdiki Yıldız Teknik Üniversitesi'nin İnşaat Bölümü'nde öğretim üyeliğine başladı.

4.2+2=5

Bütün hayvanlar eşittir. Fakat bazı hayvanlar ötekilerden daha eşittir.

Hindistan doğumlu ünlü yazar birçok farklı alanda eser üretti. Orwell eserlerine ek olarak 556 adet makale yazdı. Hayvan çiftliği ve 1984'ün basıldıkları tarihten itibaren 40 yıl boyunca en çok dile çevrilen yazar unvanına sahip oldu. Ayrıca ''Siz ve Atom Bombası '' makalesinde ''Soğuk Savaş'' kelimesini ilk kullanan kişidir.

ORWELL'İN DİĞER MESLEKLERİ

5 yıl boyunca, Burma'da İngiliz imparatorluğuna bağlı bir polis, BBC için savaş muhabiri ve propagandist, öğretmen ve sahaf olarak çalıştı.

5.YALNIZLIĞIN VE AŞKIN BAŞKENTİ: CEMAL SÜREYA

Biliyorum sana giden yollar kapalı

Üstelik sen de hiçbir zaman sevmedin beni…

Hayata gözlerini bir yük vagonunda açan Cemal Süreya, İkinci Yeni'nin ele avuca sığmaz şairi Cemal Süreya hayatı da şiiri gibi "sürreal"di. Şair henüz çocukken bir şey keşfetti, tüm büyük yazarlar üç ada sahipti. O da karar verdi ve ilk adını Cemal olarak kısaltacak, yanına da Süreyya'yı ekleyecekti. Daha sonra "y"lerden biri bir iddia sonucu kaybedilse de o Cemal Süreya Seber olacaktı. Bu iddia bir telefon numarasının unutulup unutulmaması üzerineydi.

MALİYE MÜFETTİŞİ

Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Cemal Süreya, Eskişehir Vergi Dairesi'nde stajyer olarak göreve başladı. Bir yıl sonraysa maliye müfettiş muavini olarak İstanbul'a atandı fakat daha sonra istifa etti.

6.DİZELERİ MİRAS KALAN ÜNLÜ EDEBİYATÇI

"- İnsanlık öldü mü? Dedim

– Yok, dedi, ölmedi, ölmedi ama bir yerlerde sıkıştı kaldı herhalde?"

Türk edebiyatının tartışmasız en büyük isimlerinden biri olan Yaşar Kemal, ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır.

Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlandı. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır.

IRGAT KÂTİPLİĞİ

Kemal, Anadolu'nun hemen her yerini gezdi. Irgat kâtipliği, ırgat başlılık, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük, öğretmen vekilliği, arzuhalcilik ve kütüphane memurluğu yaptı.

7. POLİSİYE KRALİÇESİ

"Derisi ne renk olursa olsun herkes insandır. Bütün insanlar kardeştir."

Polisiye roman denince zihinde beliren ilk olan isim Agatha Christie'nin yazma serüveni kardeşiyle giriştiği bir iddia sonrası başladı. Kendisinden geriye tam 66 roman ve 150 kısa hikâye bırakan ünlü yazarın hayatı da tıpkı romanları kadar gizemli.

GÖNÜLLÜ ASİSTAN

1914'te Birleşik Krallık, Almanya'ya savaş açtı. Christie de gönüllü yardım ekibine katıldı ve 4 yıl boyunca ücret almadan eczacı asistanlığı yaptı. Savaştan sonra da eczacılığı meslek edindi ve 2 yıl çalıştı. Deneyimlerini, 1920'de yayımladığı "Hercule Poirot" adlı eserinde kullandı.

8.İYİLİĞİN SİMGESİ ORHAN KEMAL

İstediğin kadar büyük ol, geldiğin yer toprak, gideceğin yer gene toprak.

Orhan Kemal romanlarında, öykülerinde işçileri, köylüleri dolayısıyla emekçileri konu ediyor, onların git gide acımasızlaşan yaşam karşısında mücadelelerini yazarak çağdaş toplum problemlerine değindi. Herkesi eserlerinde işlediği iyilik ile birleştirdi. İyi bir insan ve iyi bir yazar ya da iyi bir şair olmak onun asıl amacıydı. Metni önemseyen ve önceleyen bir okur, şiirde de, romanda da, iyi bir yazar her şeyden önce iyi yürekli olmalıydı.

MAATBACI ORHAN KEMAL

Orhan Kemal'in ailesi, 1931'de, henüz çocukken, siyasi nedenlerden dolayı Suriye'ye yerleşti. Orhan Kemal, geçinme sorunu yaşayan ailesine destek olmak için bulaşıkçılık ve matbaa işçiliği yaptı. Türkiye'ye döndüğünde ise, Çırçır Fabrikasına işçi olarak çalıştı.


9.TÜRK EDEBİYATININ "MAVİ GÖZLÜ DEVİ

Tahir olmak da ayıp değil,

Zühre olmak da..

Hattâ sevda yüzünden ölmek de ayıp değil,

bütün iş,Tahirle Zühre olabilmekte,

yani yürekte..

Meselâ,bir barikatta dövüşerek

meselâ,kuzey kutbunu keşfe giderken,

meselâ denerken damarlarında bir serumu,

ölmek ayıp olur mu?

Tahir olmak da ayıp değil,Zühre olmak da..

Hattâ sevda yüzünden,ölmek de ayıp değil.

Seversin dünyayı doludizgin,

ama o bunun farkında değildir.

Ayrılmak istemezsin dünyadan,

ama o senden ayrılacak.

Yani sen elmayı seviyorsun diye,

elmanın da seni sevmesi şart mı?

Yani Tahir'i Zühre sevmeseydi,artık

yahut hiç sevmeseydi,

Tahir ne kaybederdi Tahir'liğinden?

Tahir olmak da ayıp değil,Zühre olmak da..

Hattâ sevda yüzünden ölmek de ayıp değil..

Memleket hasretiyle hayata gözlerini yuman Nâzım, antiemperyalist, yurtsever bir şair olarak tüm dünyanın tanıdığı bir sanatçıdır. Onun şiirleri bugün Yunanistan'dan Şili'ye, ABD'den Japonya'ya, kısacası dünyanın dört bir tarafında yankılanıyor.

ÖĞRETMEN, DENİZ SUBAYI: NAZIM HİKMET RAN

Mezun olduğunda dönemin okul gemisi Hamidiye gemisine güverte stajyer subayı olarak atandı. Nâzım Hikmet, 1920'de ailesinden habersiz Anadolu'ya geçti, Bolu'da öğretmenlik yaptı.

10.HADEME JOHN STEİNBECK

Eşi Carol Henning ile tanışana kadar tur rehberliği ve hademelik yapmış Steinbeck Henning'den sonra eşiyle birlikte plastik manken üreten yazar, bu iş battıktan sonra uzun süre ailesinden yardım aldı. 'Fareler ve İnsanlar' kitabı yazarın tanınmasını sağladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN