Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Denizcilik tarihinin ışığı Ertuğrul Fırkateyni

Denizcilik tarihinin ışığı Ertuğrul Fırkateyni

Sultan II. Abdülhamid’in iyi niyet göstergesi olarak 1889 Temmuz’unda Japonya’ya gönderdiği Ertuğrul Fırkateyni, dönüş yolunda tayfun nedeniyle kayalara çarparak battı. 527 denizcinin şehit olduğu bu hazin olayın sonrasında 2007 yılında başlatıp günümüzde devam eden Ertuğrul Fırkateyni kazı çalışmalarında toplam 8 bin 327 eşyanın gün yüzüne çıkarıldı.

Denizcilik tarihinin ışığı Ertuğrul Fırkateyni
Yayınlanma Tarihi: 7.6.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 07.06.2018 10:11

Ertuğrul Fırkateyni Kazı Başkanı Turanlı, 2007'de başlayan Ertuğrul Fırkateyni kazılarına ilişkin, "Bu kazı elbette bizim denizcilik tarihimize ışık tutuyor." dedi.

Bodrum Karya Kültür, Sanat ve Tanıtım Vakfı (BOSAV) ve Ertuğrul Fırkateyni Kazı Başkanı Tufan Turanlı, Japonya'da 2007'den bu yana devam eden Ertuğrul Fırkateyni kazı çalışmalarında toplam 8 bin 327 eşyanın gün yüzüne çıkarıldığını bildirdi.


BOSAV ve Türk Hava Yolları iş birliği ile Bodrum'a gelen Japonya'da farklı dergilerin temsilcisi 9 gazeteci, Sualtı Arkeoloji Enstitüsünü ziyaret etti.

Turanlı, konuk gazetecilere, 1890'da Japonya açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni kazı çalışmalarına ilişkin sunum yaptı.


Ertuğrul Fırkateyni kazılarında Türk ve Japon araştırmacıların beraber çalıştığını anlatan Turanlı, şunları kaydetti:

"En son kazılarla beraber bugüne kadar 8 bin 327 eşya çıkarıldı. Bunların arasında ufacık çiviler olduğu gibi kocaman yemek kazanları ve geminin büyük parçaları da var. Önümüzdeki yıllarda daha da değerli eserlere ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Kazıda en değerli eserler 'mağara' dediğimiz bölgeden çıkarılıyor. Çünkü mağaraya düşmüş olan kalıntılar tayfundan korunuyor ve bizim tarafımızdan çıkarılmayı beklemekte."


Ertuğrul Fırkateyni kazılarının başladığı 2007'den bu yana Japonya'da Türkiye'nin penceresi olduklarını vurgulayan Turanlı, "Bu kazı elbette bizim denizcilik tarihimize ışık tutuyor. 11 yıldır devam eden kazılarla ülkemizi Japonya'da oldukça tanıttık. Birçok haberle ülkemizi, tarihimizi Japonya'da anlattık." dedi.


Ertuğrul Firkateyni, Sultan II. Abdülhamid'in talimatıyla Temmuz 1889'da Japonya'ya gitmek üzere yola çıktı. Gemi, 11 ay sonra 1890'da Japonya'nın Yokohama limanına vardı. Tayfun uyarılarına rağmen dönüş yoluna çıkan firkateyn, Kusımoto açıklarında 16 Eylül 1890'da kayalara çarparak battı. 600'e yakın mürettebattan sadece 69 denizci kurtulabildi. Kazada ölenlerin anısına Kusımoto'da bir anıt yapıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN