Arama

İsrail'de Filistinli işçi olmak!

Tüm dünyada kutlanan ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde gözler bir kez daha İsrail'de çalışan Filistinli işçilerin maruz bırakıldığı hak ihlallerine çevrildi. İsrail'de çalışan Filistinli işçiler, her gün sınır kapılarında saatlerce bekletilmek ve ayrıntılı aramalardan geçirilmek suretiyle birtakım aşağılanmalara maruz bırakılıyor.

İsrail’de Filistinli işçi olmak!
Yayınlanma Tarihi: 1.5.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 01.05.2018 18:51

İşgal altındaki Batı Şeria'dan çalışmak için İsrail'e geçmek zorunda olan yaklaşık 92 bin Filistinli işçi her gün sınır kapılarında saatlerce bekletilmek ve ayrıntılı aramalardan geçirilmek suretiyle birtakım aşağılanmalara maruz kalıyor.

Sabahın ilk ışıklarından itibaren, işlerine gitmek üzere Kalkiliyye ile İsrail arasındaki Ayal Sınır Kapısı önünde uzun kuyruklar oluşturan Filistinli işçiler, büyük sıkıntılar çekiyor. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne ilişkin düşüncelerini paylaşan Filistinli işçiler, adından başka bayrama dair hiçbir şey bilmediklerini söyledi.

İŞVEREN SÖMÜRÜSÜ

Yaşadıkları sıkıntının sınır kapısında gördükleri muamele ile sınırlı kalmadığını, çalıştıkları yerlerde de işveren sömürüsü olduğunu da belirten 43 yaşındaki Usame Naci, "Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte evlerimizden çıkıyoruz. Sınır kapılarında her gün en az bir iki saat bekletiliyoruz ve aşağılayıcı bir aramaya maruz kalıyoruz." şeklinde konuştu.


Günlük çalışma sistemine tabi tutulduklarını, her an kovulma tehdidi ile karşı karşıya bulunduklarını ve tazminat da alamadıklarını aktaran Naci, İsrailli bir tüccardan 800 dolara çalışma belgesi satın aldığını ve her 3 ya da 6 ayda bu belgenin yenilenmesi gerektiğini anlattı. Naci, Filistin resmi makamlarından işçilerin durumlarının iyileştirilmesi için devreye girmelerini istedi.

SINIRI GEÇMEK İÇİN 3 SAAT BEKLETİLME

İnşaat sektöründe çalışan, 49 yaşındaki Midhat Subhi de Filistinli işçilerin İsrail sınır kapılarında her gün türlü aşağılanmalara maruz bırakıldığını dile getirdi:

"Bazı günler sınırı geçmek için 3 saat beklediğimiz oluyor. Aşağılayıcı bir kontrol var. Işınlarla çalışan aletlerden geçiyoruz. Bazılarımız İsrail polisleri tarafından fiziksel aramaya tabi tutuluyor. Batı Şeria'da iş imkânı bulamıyoruz, çalışmak için İsrail'e gitmeye mecburuz."


İSRAİL'DE 92 BİN FİLİSTİNLİ İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Filistin Merkezi İstatistik Kurumu verilerine göre İsrail'de 20 bini Yahudi yerleşim birimlerinde olmak üzere 92 bin Filistinli işçi çalışıyor. Filistin'de ise 333 bini Batı Şeria'da, 221 bini Gazze'de olmak üzere yaklaşık 600 bin işçi bulunuyor.

Geçen yılın sonu itibariyle Filistin'deki işsizlik oranı yüzde 27,7'ye ulaşmıştı. İşsiz Filistinlilerin sayısı 146 bini Batı Şeria'da, 218 bini Gazze'de olmak üzere 364 bini bulmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN