Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • İşgalci İsrail, 'Toprak Günü’nü kana buladı!

İşgalci İsrail, 'Toprak Günü’nü kana buladı!

Filistinlilerin Toprak Günü'nün yıl dönümü kapsamında yaptıkları eylemlere yönelik İsrail askerlerinin ilk günden beri yaptıkları müdahaleler sırasında 18 Filistinli şehit oldu, yüzlercesi yaralandı. İsrail eylemlere karşı sert müdahalesini sürdürüyor. Dünya kamuoyundan alınan tepkilere rağmen İsrail askeri yetkilileri, sınır şeridi boyunca keskin nişancı konuşlandırılmaya devam edileceğini açıkladılar. Önümüzdeki günlerde Filistin'in talebi doğrultusunda Arap Birliği “olağanüstü” toplantı yapacak.

İşgalci İsrail, ’Toprak Günü’nü kana buladı!
Yayınlanma Tarihi: 2.4.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 02.04.2018 15:23

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yıl dönümü kapsamında geçen cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında, barış yanlısı eylemler düzenliyor. İsrail askerlerinin, ilk günden beri eylemlere yönelik sert müdahalesi sürüyor.

İSRAİL, 18 FİLİSTİNLİYİ ŞEHİT ETTİ

Toprak Günü'nün 42'inci yıl dönümü kapsamında Filistinliler tarafından "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adında bir yürüyüş düzenlendi. Bu eylem sırasında cuma günü yaralanan Filistinli gencin hayatını kaybetmesiyle, Gazze sınırında İsrail askerleri tarafından şehit edilenlerin sayısı 18'e yükseldi.


Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılını anma kapsamında 30 Mart cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında barışçıl gösteriler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor. Gösterilerin başladığı ilk günden bu yana 18 Filistinli şehit oldu, bin 500'den fazlası yaralandı.

Filistinliler bu barışçıl gösterilerine altı hafta boyunca devam etmeyi planlıyor.


FİLİSTİN DİRENİŞİNİN SİMGESİ: TOPRAK GÜNÜ

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.


İSRAİL: KESKİN NİŞANCI KONUŞLANDIRILMAYA DEVAM EDİLECEK!

İsrail, olaylarla ilgili dünya kamuoyundan aldığı eleştirilere ve kınamalara rağmen, göstericilere yönelik müdahalelerine devam ediyor.

Haaretz gazetesinin üst düzey subaylara dayandırılan haberinde, "Cuma günü olduğu gibi Gazze'deki göstericilere karşı müdahalelerimize devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.


Gazeteye konuşan askeri yetkililer, sınır şeridi boyunca keskin nişancı konuşlandırılmaya devam edileceğini ve görevlerinde değişiklik yapılmayacağını vurguladı.

Askerlerin birincil görevinin, göstericilerin sınır şeridindeki tellere yaklaşmasını engellemek olduğunu kaydeden subaylar, "ordu için tehlike oluşturmayan sivillerin öldürüldüğü" yönündeki suçlamalarla ilgili soruşturma başlatılacağını dile getirdi.


ARAP BİRLİĞİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Arap Birliği'nin, İsrail yönetiminin Filistinlilere yönelik ihlallerini ele almak üzere salı günü temsilciler düzeyinde olağanüstü toplanacağı belirtildi.

Filistin'in talebi doğrultusunda ve Suudi Arabistan'ın başkanlığında gerçekleşecek olan toplantıda, "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında başlayan barışçıl gösterilerde İsrail askerlerinin işlediği suçlar ile Filistin topraklarında devam eden tehlikeli olayların ele alınacağı kaydedildi.

Arap Birliği'nin, yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğinin belirtildiği açıklamada, uluslararası toplum, İsrail'in bu ihlallerini durdurma ve bir soruşturma komisyonu kurma konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağrıldı.


MÜSLÜMAN ÜLKELERDEN İSRAİL'E KINAMA

Malezya, İsrail askerlerinin müdahalelerini kınadığını açıklayarak, daha fazla Filistinlinin hayatını kaybetmemesi için uluslararası kuruluşlara, hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçecek adımlar atılması çağrısı yaptı.

Filistin halkının yanında olduğunu açıklayan Tunus, meşru ve tarihi haklarını geri almak için verdikleri mücadelede Filistinlileri desteklediklerini belirtti. Açıklamada, uluslararası topluma, İsrail'in ihlallerine ve Filistin halkına yönelik baskı politikasına son verme çağrısı yapıldı.


ZULÜM DEVAM EDİYOR

İsrail polisi bugün Doğu Kudüs'ün El İssaviya semtinde çeşitli evlere düzenlediği baskınlar sırasında 6 Filistinli çocuğu gözaltına aldı.

El İssaviya semtinin son iki ayda yoğun bir "askeri kuşatma" altında olduğu, hemen hemen her gün İsrail güçleri ile Filistinli gençler arasında çatışmaların yaşandığına dikkat çekiliyor.


FANATİK YAHUDİLER MESCİD-İ AKSA'NIN AVLUSUNA GİRDİ

İsrail polisi eşliğindeki 246 fanatik Yahudi, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, Harem-i Şerif'in avlularında dolaşan fanatik Yahudilerin düzenledikleri Talmudik ayinlerle Mescid-i Aksa'nın hürmetini ihlal ettiği ifade edildi.

Yahudi inancına göre Hamursuz Bayramı'nın (Pesah) kutlandığı bu günlerde fanatik Yahudiler sık sık "Tapınak Tepesi" olarak niteledikleri Mescid-i Aksa'ya yönelik baskın çağrıları yapıyor.

İsrailli fanatik Yahudiler, geçtiğimiz hafta Mescid-i Aksa'nın kapılarına astıkları afişlerde, "Yahudi dini gereğince kurban sunusu yapılacağı için Pesah'ta Tapınak Tepesi'nin boşaltılması gerekir" ifadeleriyle Müslümanlardan, 30 Mart Cuma sabahı Mescid-i Aksa'yı terk etmelerini istemişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN