Arama

Türkiye'nin Cox's Bazar'daki ilk bebeği doğdu

Sağlık Bakanlığının, uğradıkları zulüm nedeniyle topraklarını terk ederek Bangladeş'e geçen ve Cox's Bazar bölgesine sığınan Arakanlı Müslümanlar için kurduğu sahra hastanesinde ilk Arakanlı bebek dünyaya geldi.

Türkiye’nin Cox’s Bazar’daki ilk bebeği doğdu
Yayınlanma Tarihi: 21.2.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 21.02.2018 12:33

Arakan'da ordu ve Budist milliyetçilerin zulmünden kaçarak Bangladeş'e sığınan Amene Begüm, 19 Şubat'ta akşam saatlerinde doğum için hastaneye başvurdu.

Sabaha karşı 01.00 civarında doğum yapan Begüm, 2 kilo 900 gram ağırlığında ve 48 santim boyunda bir erkek bebek dünyaya getirdi. "Muhammed Alperen" adı verilen bebek ve annesi bir süre müşahede altında tutulduktan sonra taburcu edildi. Muhammed bebek, Sağlık Bakanlığı bünyesinde AFAD tarafından koordine edilen hastanede dünyaya gelen ilk bebek oldu.

Türkiye'nin Dakka Büyükelçiliğinin resmi Twitter hesabından, bebeğin fotoğrafları paylaşılarak, "Cox's Bazar'daki sahra hastanemizde doğan ilk Rohingya bebeğe Muhammed Alperen adı verildi. Canla başla çalışan sağlık personelimizi ve Muhammed Alperen bebeğin ailesini tebrik ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

"BU HASTANE UMUT KAPISI"

Arakanlı Müslümanlar, zorlu yolları aşarak canlarını kurtarmak için Bangladeş'e kaçıyor ve fiziki imkânları oldukça kötü kamplarda yaşamak zorunda kalıyor. Kamplardaki hijyen ve gıda yetersizliği özellikle hamile kadınlar, küçük çocuklar ve yaşlılar için ciddi sağlık tehdidi oluşturuyor.

Türkiye, TİKA, Kızılay, AFAD ve İHH başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla Arakanlı Müslümanlara elini uzatıyor. Sahra hastanesi, Türkiye'nin diğer insani yardımları gibi Arakanlı Müslümanlar için bir umut kapısı durumunda.

Hastanenin Başhekimi Cemaleddin Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cox's Bazar'daki kampların yetersizliğine işaret ederek, "Kamplardaki insanlar çok mağdur. Özellikle gebelerin çoğu hiç doktora gitmemiş. Bu kişiler, demir, vitamin veya folikasit kullanmamış." dedi.

Türkiye'nin kurduğu sahra hastanesinin faaliyete geçmesinin ardından hastalara ilaç desteği sağlandığını kaydeden Muhammed, "Hastalar çok rahatlıkla muayene olabiliyorlar. Buraya umut kapısı olarak bakıyorlar. Çok dua ediyorlar, özellikle Recep Tayyip Erdoğan'a." ifadelerini kullandı.

Başhekim Muhammed, şu anda sezaryen bekleyen bir hastası olduğunu ve ameliyathanedeki eksiklikler tamamlanır tamamlanmaz bu doğumu da gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ETNİK TEMİZLİK

Birleşmiş Milletler'in (BM) açıkladığı son verilere göre, geçen yıl 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddetten kaçan 688 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığındı. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslümanın yaşadığı tahmin edilirken sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 300 binin altına geriledi.

Öte yandan uluslararası insan hakları kuruluşlarının yayınladığı uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy yakıldı.

Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri, 23 Kasım 2017'de anlaşma imzalamıştı. Anlaşmaya göre Myanmar'a dönmek isteyenler, Bangladeş'e geçmeden önce Myanmar'da yaşadıklarına dair belge sunmak zorunda ancak 1982'de vatandaşlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanların Myanmar'da kayıtlarının bulunmaması ciddi sorun yaratıyor. Anlaşmada, Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanlara bu ülkede BM tarafından verilen belgelerin de Myanmar hükümetinin "onay" sürecinden geçmesi gerektiği belirtiliyor.

Ayrıca anlaşmanın imzalanmasından itibaren 2 ay içinde Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüşünün başlaması gerekiyordu ancak Arakanlı Müslümanların eve dönüş sürecinin ertelendiği duyuruldu ve bugüne kadar herhangi bir geri dönüş olmadı.

Uluslararası ve Arakanlı Müslümanlara ait insan hakları kuruluşları, Arakanlı Müslümanların güvenli ve onurlu şekilde topraklarına dönüşü için gerekli şartlar sağlanmadan bu sürecin başlamasından endişe duyuyor. Kuruluşlar, Arakanlı Müslümanların yeni bir etnik temizlik dalgasına maruz kalabileceği konusunda uyarıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN