Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Kadeş Barış Ödülü Aliya İzetbegoviç'e verildi

Kadeş Barış Ödülü Aliya İzetbegoviç'e verildi

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç, ülkenin ilk cumhurbaşkanı ve babası olan merhum Aliya İzetbegoviç'e Kadeş Barış Ödülü verilmesine ilişkin, "Ödülün anlamı göz önüne alındığında doğru bir karar verildiğini düşünüyorum. Zira Aliya, barışı korumak için her şeyi yaptı" dedi

Kadeş Barış Ödülü Aliya İzetbegoviç’e verildi
Yayınlanma Tarihi: 28.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 28.09.2017 17:00

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç, ülkenin ilk cumhurbaşkanı ve babası olan merhum Aliya İzetbegoviç'e Kadeş Barış Ödülü verilmesine ilişkin, "Ödülün anlamı göz önüne alındığında doğru bir karar verildiğini düşünüyorum. Zira Aliya, barışı korumak için her şeyi yaptı." dedi.

Merhum Aliya'nın kabrinin de bulunduğu Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'nde katıldığı bir anma etkinliğinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan İzetbegoviç, Çorum'da düzenlenen Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu kapsamında Aliya İzetbegoviç'e "Kadeş Barış Ödülü" verilmesini değerlendirdi.

Bu anlamlı ödülün ilk kez verildiğine işaret eden İzetbegoviç, "Ödülün anlamı göz önüne alındığında doğru bir karar verildiğini düşünüyorum. Zira Aliya, barışı korumak için her şeyi yaptı. O, savaşın yaşanmaması için her şeyi yaptı. Savaş kapıya dayandığında da kaybetmemek ve barışı sağlamak için mücadele etti." ifadelerini kullandı.

"ALİYA, ADİL OLMASA DA BARIŞ TEKLİFİNİ KABUL ETTİ"

Başbakan Binali Yıldırım da katıldığı Çorum'daki sempozyuma görüntülü mesaj da gönderen İzetbegoviç, "Kadeş Barış Ödülü"nün rahmetli babasına verilmesinden onur duyduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Rahmetli Aliya İzetbegoviç, barış ve insan onurunu hep savundu, bu değerler için tam anlamıyla mücadele verdi. Bosna Hersek devleti ve halkının en zor günlerinde dahi intikam politikasını, kötülüklere kötülükle karşılık verilmesini savunmadı. Bugün Bosna Hersek'in savunmasında mücadele verenler alınları ak, başları dik yürüyorlar. Zira onlara yön veren politika, yıkıma yıkımla, öldürmeyle ve toplama kamplarıyla karşılık veren bir politika değildi. O, her zaman insanların duygularına, kutsal değerlerine özen göstererek insanların ailelerini, geleneklerini, dinlerini ve kültürlerini korudu.

Aliya İzetbegoviç, mükemmel ve adil olmasa da barış teklifini kabul etti. Zira karşısındaki alternatif, savaşın ve acıların devamıydı. Bu sempozyumun ve Kadeş Barış Ödülü'nün, dünyada barış, huzur, eşitlik ve kardeşliğe katkıda bulunacağına bütün kalbimle inanıyorum. Günümüzde fazlasıyla ihtiyaç duyduğumuz bu değerlerin, Balkanlar ve tüm dünyada hakim olmasını temenni ediyorum. Barış ve istikrarın tesisinde önemli aktörlerden biri olan Türkiye'ye, bölge ve Bosna Hersek'e olan desteği için bu vesileyle bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Bosna Hersek, dünyadaki barış ve istikrarın temini yönündeki çabalarında her zaman Türkiye'nin müttefiki olacaktır."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN