Arama

İsrail'de “kayıp bebekler”

İsrail'de, 1950’li yıllarda gizemli bir şekilde kaybolan, çoğu Yemenli binlerce Yahudi bebeğin akıbetinin ortaya çıkarılması talebiyle gösteri düzenlendi. Ailelere “öldü” denilen bebeklerin cesetlerinin teslim edilememesi ve mezar yerlerinin gösterilmemesi, Doğulu ailelere ait bu bebeklerin zengin Batılı Yahudi ailelere evlatlık verilmiş olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

İsrail’de “kayıp bebekler”
Yayınlanma Tarihi: 26.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 17.01.2018 17:18

İsrail'in Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, Tel Aviv kentinde toplanan göstericiler, 1948-1954 yıllarında ortadan kaybolan bebeklerin akıbetinden İsrail yönetimini sorumlu tuttu.

Ana muhalefet lideri İzak Herzog'un da katıldığı eylemde, "Devlet kendi çocuklarını alıkoydu", "Devlet için alıkonulanlar", "Bebek öldü ama mezarı boş" yazılı pankartlar açan katılımcılar, İsrail'den bebeklerin akıbetini ortaya çıkarmasını istedi.

AİLELERE "BEBEK ÖLDÜ" DENİLDİ

"Mizrahi" (Doğulu) olarak adlandırılan Arap ülkelerinden gelen Yahudi ailelere ait bebeklerin durumu, İsrail'de onlarca yıldır tartışılıyor. Çoğunluğu Yemenli anne babadan olan, sayıları ise bin 500 ila 5 bin olduğu tahmin edilen bu bebekler, 1948-1954 yıllarında gizemli bir şekilde ortadan kayboldu.

Ailelerine yetkililer tarafından öldükleri söylenen bebeklerin cesetlerinin iade edilmemesi ve mezarlarının gösterilmemesi, olayın şimdiye kadar birkaç kez soruşturulmasına rağmen açıklığa kavuşturulamaması gibi nedenler, bu gizemi daha da artırdı.

ZENGİN AİLELERE EVLATLIK VERİLMİŞ OLABİLİR

Hastanede kaybolan birçok bebek hakkında ailelerine doğum ya da ölüm sertifikası dahi verilmedi.

Çocukların neredeyse tamamının, çeşitli hastalıklar nedeniyle tedavi gördükleri hastanelerde kaybolduğu belirtiliyor. Bebeği kaybolan aileler o günleri şu ifadelerle anlatıyor:

"Çocuklarımızı hastaneye götürdük. Kısa bir süre sonra bize öldüklerini söylediler. Çocuklarımızı defnetmek için cesetlerini istediğimizde ise, 'Zaten defnedildiler' cevabını verdiler."

Kayıp çocukların aileleri, çocuklarının ölmüş olabileceklerine kesinlikle inanmıyorlar. Birçoğu, çocukların kaçırıldığını, uzak yerlere gönderildiğini veya evlatlık olarak satıldıklarını düşünüyor.

Mizrahi ailelere ait bu bebeklerin kaçırılarak zengin Batılı Yahudi ailelere evlatlık verilmiş olabileceği ise en çok dile getirilen iddialar arasında yer alıyor.

KONU AYDINLATILAMADI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçen yıl yaptığı açıklamada, daha önce 2031 yılına kadar gizli kalması kararlaştırılan "kayıp bebeklerle" ilgili devlet arşivlerinde yer alan 200 binin üzerindeki belgenin internet üzerinden halka açılacağını duyurmuştu.

Söz konusu arşivler halka açılmış ancak ilk incelemeler, "Yemenli kayıp bebekler" olarak bilinen gizemli olayı aydınlatacak bilgilerin bulunmadığını ortaya koymuştu.

Kayıp çocuklar konusunu devlet arşivlerinden araştırmakla görevlendirilen İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı Tzachi Hanegbi, temmuz ayında konuyla ilgili bir televizyon kanalına verdiği röportajda, "Bu çocukları aldılar ve bir yerlere verdiler. Nereye olduğunu bilmiyorum. Bunu hiçbir zaman bilemeyebiliriz" demişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN