Arama

Almanya siyasi krizin eşiğinde

Almanya'da yapılan seçimlerde Angela Merkel hüsranla zaferi aynı anda yaşadı. Kurulacak olan koalisyona 2 yıl ömür biçen Alman uzmanlar, yeni bir seçimin gündeme gelebileceğini söyledi.

Almanya siyasi krizin eşiğinde
Yayınlanma Tarihi: 25.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 25.09.2017 13:09

Almanya'da yapılan seçimlerde Angela Merkel hüsranla zaferi aynı anda yaşadı. Merkel'in partisi bir önceki seçime göre yüzde 8.6'lık oy kaybı yaşadı.

Martin Schulz'un partisi ise; yüzde 5.2'lik kayıpla oyların yüzde 20.5'ini alarak seçimin diğer kaybedeni oldu.

IRKÇI OYLAR ARTTI

Almanya'daki seçimin en büyük kazananı ise aşırı sağcı AfD oldu. Seçim sarhoşu AfD lideri Alexander Gauland, "Merkel'i kovalamaya devam edeceğiz." dedi.


SİYASİ BELİRSİZLİK VAR

İki dönemdir devam eden "büyük koalisyon"un Sosyal Demokratlar'ın oy kaybı yaşamasının en büyük nedeni olduğunu iddia eden Schulz artık hükümette yer almayacaklarını duyurdu.

Bu durumda iktidarı bırakmak istemeyen Başbakan Angela Merkel'in önünde sadece bir seçenek kalıyor.


JAMAİCA KOALİSYONU

"Kardeş partiler" Hristiyan Demokrat Birlik ile Bayern eyaletinde büyük oy kaybı yaşayan Hristiyan Sosyal Birlik, bir dönem sonra yeniden meclise giren Hür Demokratlar FDP ile Cem Özdemir'in eş başkanlığını yaptığı Yeşiller'le koalisyon kuracak.

CDU'nun siyah, FDP'nin sarı ve Yeşiller'in yeşil renklerinden dolayı Alman kamuoyunda "Jamaika" koalisyonu olarak nitelendirilen olası hükümetin nasıl kurulacağı tartışılmaya başlandı.


2 YIL SÜRER

Almanya'nın muhafazakar gazetezi Frankfurter Allgemeine Zeitung, "Jamaika" koalisyonuna 2 yıllık ömür biçti.


YENİ BİR SEÇİM İDDİASI

Almanya'daki seçim uzmanları, Hristiyan Birlik partileri ile Yeşiller ve Hür Demokratlar'ın özellikle enerji, ekonomi ve sosyal devlet konularında anlaşmalarının zor olacağını bu nedenle yeni bir seçimin bile gündemle olduğunu savunuyor.

Hür Demokratlar FDP'nin lideri Christian Lindner üç partinin koalisyon kurabileceğini ve yeniden seçimlere gitmenin ülke için yararlı olmayacağını söyledi.


Alman Bild gazetesi, Jamaika koalisyonunu okuyucularına böyle duyurdu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN