Arama

Arakan’da kundaklanan Müslüman köyleri

Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçiler tarafından ateşe verilen köylere ait yeni uydu görüntüleri yayımlandı.

Arakan’da kundaklanan Müslüman köyleri
Yayınlanma Tarihi: 19.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 19.09.2017 12:48

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) yayımladığı uydu görüntülerine göre 214 Müslüman köyünün neredeyse hepsinin yok olduğu tespit edildi.

Muson mevsimini yaşayan bölgedeki yoğun bulutların dağılmasının ardından 16 Eylül'de daha detaylı uydu görüntülerinin alındığına işaret eden HRW'nin açıklamasında, bölgedeki tahribatın sanılandan çok daha ağır olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.

ON BİNLERCE EV YOK EDİLDİ

Saldırıların ana hedefindeki Maungdaw ve Rathidaung kentlerinde on binlerce evin yok edildiği vurgulanan açıklamada, "Yeni haritalar, HRW'nin analiz ettiği uydu görüntülerindeki 214 köyden her birinde yapıların yüzde 90'dan fazlasının yok edildiğini gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, uydu görüntülerinin Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların, Myanmar ordusu, polisi ve Budist milliyetçilerin kundaklama, öldürme ve yağmalara dair anlattıklarını desteklediği bildirildi.

"BÜYÜK YIKIMA DAİR ŞOK EDİCİ KANITTIR"

HRW Asya'dan sorumlu Direktör Yardımcısı Phil Robertson da şunları kaydetti:

"Bu görüntüler, Myanmar güvenlik güçlerinin Arakanlı Müslümanların evlerine dönmelerini engellemek için giriştikleri büyük yıkıma dair şok edici kanıttır. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantılarında bir araya gelen dünya liderleri, tırmanan krizi durdurmak için eyleme geçmeli ve Myanmar ordusuna yaptıkları zulüm için bedel ödeyeceklerini göstermelidir."

GEREKLİ YAPTIRIMLAR UYGULANMALI

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin orduyu idare etmek için gücü ve yetkisi olmasa bile katliama karşı sesini yükseltebileceğini, BM heyetinin Arakan'a girmesine izin verebileceğini belirten Robertson, "İlgili hükümetler, Suu Çii harekete geçene kadar beklememelidir. Yaşanan vahşetten en çok sorumlu olanlara gerekli yaptırımları uygulamalıdırlar" ifadesini kullandı.

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere yönelik düzenlediği saldırılarında, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

HALEN BÖLGEDEN UZAKLAŞMAYA ÇALIŞIYORLAR

Saldırılarda 200 civarı köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı ya da kullanılamaz hale getirildi. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden Bangladeş'e geçiyor.

Bangladeş'e 25 Ağustos'tan bu yana 400 binden fazla Arakanlı Müslüman ulaştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN