Arama

Rabia katliamı 4'üncü yılında protesto edildi

2013 yılında 2 bin 600 kişinin hayatını kaybettiği Rabia katliamı 4. yılında Mısır'da ve ABD'de protesto edildi.

Rabia katliamı 4’üncü yılında protesto edildi
Yayınlanma Tarihi: 14.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 14.08.2017 12:16

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Rabia ve Nahda meydanlarının boşaltılmasının 4'üncü yılında, barışçıl mücadeleye bağlılık mesajı verdi.

İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Mahmud İzzet yayımladığı mesajda, "İhvan'ın direnişi ve barışçıl mücadelesi onu şiddete meyletmekten ya da umutsuzluğa düşmekten korudu." ifadesini kullandı.


RABİA ÖZGÜRLÜĞÜN SEMBOLÜ

"Rabia'nın" özgürlüğün sembolü olduğunu vurgulayan İzzet, gösterilerin kanlı bir şekilde dağıtıldığı 14 Ağustos'un ihya edilmesi çağrısı yaptı.


NEW YORK'TA RABİA PROTESTOSU

ABD'nin New York kentinde yaşayan Mısırlılar, Mısır'da Rabia ve Nahda meydanlarındaki katliamın dördüncü yılı nedeniyle Times Meydanı'nda protesto gösterisi düzenlendi.

Gösteride, Muhammed Mursi posterleri ve "Rabia işareti"nin yer aldığı dövizler taşındı.

3 Temmuz 2013'teki askeri darbeyi gerçekleştiren ve bir yıl sonra cumhurbaşkanı olan Abdulfettah es-Sisi protesto edildi.

Protestocu grup, "Sisi-DEAŞ aynı", "askeri general savaş suçlusu", "Sisi aşağıya", "Demokrasi istiyoruz, daha fazla ikiyüzlülüğe hayır", "Muhammed Mursi, Mısır'ın meşru cumhurbaşkanı" sloganları attı.

Kadınların yoğun ilgi gösterdiği programda katılımcılar, birlikte ikindi namazı kıldı.


BİNLERCE KİŞİ KATLEDİLMİŞTİ

Milyonlarca kişi, Mısır'da askeri darbeyle görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek amacıyla Nahda ve Rabia meydanlarına akın etmişti.

Adeviyye ve Nahda meydanlarında protesto gösterileri düzenleyen darbe karşıtlarına karşı Mısır ordusunun açtığı ilk ateşte 278 kişi yaşamını yitirmiş, bu süreçte ülkede yaklaşık 6 binden fazla kişi katledilmiş, 20 bin kişi tutuklanmıştı. Kanlı saldırılarda İhvan yöneticisi Muhammed Biltaci'nin kızı Esma da yaşamını yitirmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN