Arama

IKBY'de referandum tarihi onaylandı

IKBY Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, IKBY Başkanı Barzani'nin referandumun 25 Eylül'de yapılması talebini onayladı. İsrail, referandumu destekliyor.

IKBY’de referandum tarihi onaylandı
Yayınlanma Tarihi: 14.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 14.08.2017 19:02

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, referandumun 25 Eylül tarihinde yapılması kararını oy çokluğuyla onayladı.

Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu sözcüsü Sirvan Zirar, Erbil kentinde düzenlediği basın toplantısında, "Komisyonumuz, Kürdistan Bölgesi Başkanlığının referandumun 25 Eylül'de yapılması talebini oy çokluğuyla kabul etti." dedi.

Irak dışında yaşayıp, referanduma katılmak isteyen vatandaşların durumuna dair Zirar, "Doldurulacak bir form ile vatandaşlar elektronik sistem üzerinden referanduma katılabilecek." diye konuştu.

Zirar, IKBY başkanlık ve milletvekili seçimleri için alınan karara da değinerek, 1 Kasım'da hem başkanlık hem de milletvekili seçimlerinin yapılacağını ifade etti.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, referandumun 25 Eylül'de yapılması önerisini seçim komisyonuna sunmuştu.

NETANYAHU'DAN BARZANİ'YE DESTEK

Öteyandan, Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapacağını duyurduğu bağımsızlık referandumuna İsrail'den destek geldi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, bir grup Amerikalı siyasetçiyle sohbetinde, İsrail'in Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin düzenlemeyi planladığı referanduma dair pozisyonunu anlattığı öğrenildi.

Jerusalem Post‏ gazetesinin haberine göre, İsrail Başbakanı söz konusu açıklamayı geçen hafta ülkeyi ziyaret eden 33 kişilik bir Cumhuriyetçi Kongre üyesi heyetiyle bölgesel meselelerin ele alındığı bir görüşmede yaptı. Jerusalem Post'a konuşan bir kaynak, Netanyahu'nun görüşmede Irak'ta bir Kürt devleti konusunda 'olumlu yaklaşımını' dile getirdiğini söyledi. Buna göre Netanyahu, Kürtler için "Bizim değerlerimizi paylaşan cesur, Batı yanlısı bir halk" ifadelerini kullandı.

Jerusalem Post, Netanyahu'nun en son 2014'de Tel Aviv'deki bir konuşmasında 'İsrail'in Kürtlerin bağımsızlık arzusunu desteklemesi gerektiğini söylediğini' ve bu konu hakkında o günden bu yana ilk kez yorum yaptığını yazdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN