Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Uluslararası Kampala Üniversitesi’nden Türkoloji talebi

Uluslararası Kampala Üniversitesi’nden Türkoloji talebi

Afrika'dan bazı akademisyenler ile Türkiye'deki üniversitelerin eğitim programlarını yakından incelemek için Ankara'ya gelen Uganda Uluslararası Kampala Üniversitesi Rektörü Dr. Muhammed Mpezamihigo, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ister ve Türkiye gerekli desteği sağlarsa üniversitemizde hemen Türkoloji ve Türkçe bölümü açabiliriz." dedi.

Uluslararası Kampala Üniversitesi’nden Türkoloji talebi
Yayınlanma Tarihi: 11.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 11.08.2017 13:11

TÜRKİYE'DEKİ ÜNİVERSİTELER ULUSLARARASI DÜZEYDE

Mpezamihigo, Türkiye'deki birçok üniversitenin eğitim programlarını görme imkanı bulduğunu ve bundan memnuniyet duyduğunu ifade ederken, "Türkiye'deki yüksek lisans eğitimi Avrupa ve ABD ile aynı standartlara sahip. Fakat Türkçenin dünyada yeteri kadar yaygın olmaması nedeniyle bu durum diğer ülkeler tarafından bilinmiyor." ifadelerine de yer verdi.

Türkiye ile ilişkilerinin yakınlığından bahseden Mpezamihigo, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki aylarda Uganda'yı ziyaret ettiğini ve ülkesiyle eğitim konusu başta olmak üzere birçok alanda protokoller imzaladığını anımsattı.

AFRİKA'YA TÜRKİYE KADAR SAHİP ÇIKAN YOK

Mpezamihigo, ülkesindeki öğrenci ve akademisyenlerin Türkiye'de Türkçe öğrenmek istediğini ve halihazırda 200 kadar Ugandalı öğrencinin Türkiye'deki üniversitelerde master ve doktora eğitimi aldıklarını aktardı:

"Bazen bana soruluyor neden Türkiye ve Türkçe di̇ye? Ben de di̇yorum ki̇ bir dil fazla öğrenmenin ne zararı var ayrıca Türkiye gibi Afrika'ya sahip çıkan başka ülke yok dünyada. Türkçe vesilesiyle Türkiye'nin di̇li̇ni̇ ve kültürünü öğrenme fırsatını buluyor öğrencilerimiz. Bu gelişmeler de iki ülkenin ilişkilerine katkı sağlıyor. Dolayısıyla eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan ister ve Türkiye gerekli desteği sağlarsa üniversitemde hemen Türkoloji ve Türkçe bölümünü açabiliriz. Bunu hemen yarın bile yapabiliriz. Türkiye yeter ki bize akademik alanda yeterli enstrüman sağlasın."

Mpezamihigo, Türkiye'den de öğrencilerin Uganda'ya üniversite eğitimi için gelebileceğini dile getirerek, Uganda'nın Afrika kıtasının en gelişmiş ülkeleri arasında bulunduğunu ve üniversitelerinin dünyadaki önemli üniversiteler arasında yer aldığını vurguladı.

UGANDA YÜKSEKÖĞRENİM KALİTESİYLE RAĞBET GÖRÜYOR

Ülkesinde 9'u devlet üniversitesi olmak üzere 43 üniversite bulunduğunu, rektörü olduğu Kampala Uluslararası Üniversitesi dahil diğerlerinin DE özel üniversite statüsünde olduğunu aktaran Mpezamihigo, Uganda Uluslararası Üniversitesinin ayrıca Tanzanya'nın başkenti Darusselam ve Kenya'da da şubelerinin bulunduğunu açıkladı.

Uganda'nın, kaliteli eğitim ve üniversitelerinin yanı sıra tabiatıyla da tanınan bir yer olduğunu ve ülkede sıcaklığın yıl boyunca 21-24 santigrat derece arasında değiştiğini ifade eden Mpezamihigo, önceleri akademik kariyeri için yabancı ülkelere gi̇den öğrenci̇lerin artık Uganda'yı yükselen eğitim kalitesi nedeniyle tercih ettiğini sözlerine ekledi.

Kampala Uluslararası Üniversitesi'nde Hindistan, Mısır, Paki̇stan dahil yaklaşık 30 ülkeden öğrencinin bulunduğunu belirten Mpezamihigo, Uganda'nın oldukça ucuz ve güvenilir olması sebebiyle de uluslararası birçok öğrencinin ilgisini çektiğini aktardı.

VİZE HAVAALANINDAN ALINIYOR

Mpezamihigo, Uganda'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının vizelerini havaalanından da alabileceğini hatırlatarak, isteyenlerin 3 ay sonunda rahatlıkla vizelerini uzatabileceğini kaydetti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN