Arama

Keşfedilmeyi bekleyen sudan piramitleri

Başkent Hartum’un kuzeydoğusunda yaklaşık 200 kilometre uzağındaki Meruvah antik kentinde bulunan 2 bin yıl öncesine ait 255 piramit, çölün ortasında turistlerin ilgisini bekliyor.

Keşfedilmeyi bekleyen sudan piramitleri
Yayınlanma Tarihi: 31.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 31.07.2017 12:12

Nubiya piramitleri olarak da bilinen piramitler, UNESCO tarafından koruma altına alınmasına rağmen Mısır piramitleri kadar rağbet görmediği için beklenen turist sayısına ulaşamıyor.

Tur rehberi Ahmed, "Dünyada en çok piramit bulunan ülke Sudan olmasına rağmen ne yazık ki gereken ilgiyi göremiyoruz. Bölgeye her gün sadece elle sayılacak kadar az insan geliyor. Burası tanıtıldığında turist sayısının artacağını umuyoruz." dedi.


Yüksekliği 6 ila 30 metre olan Sudan piramitleri girişleri doğuya bakacak şekilde inşa edildi.

Sudan piramitleri, ilk bakışta Mısır'daki Giza piramitlerine benzetilse de birçoğunun daha küçük inşa edildiği görülüyor. Yüzyıllardır ayakta kalmayı başaran bu piramitlerin, Mısır'dakilerden sonra tamamlandığı biliniyor.

Zaman zaman define arayanların da istilasına uğrayan piramitlerin bu nedenle aldığı ciddi hasar ve etrafındaki moloz yığınları göze çarpıyor.

HALK PİRAMİTLERİN TANINMASINI İSTİYOR

Günlük ortalama 20 ziyaretçi çekebilen Meruvah'un yakınlarındaki Begreviyah köy halkı ise bölgenin dünyaya tanıtılmasını istiyor.

Bölge halkından10 yaşındaki Muhammed Hasan, Sudan piramitlerinin maketini satarak evine destek sağlıyor.


Hasan, "Ailemle çamurdan piramitlerin maketini yapıyoruz. Çoğu zaman bir satış dahi yapamıyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda Sudan piramitlerinin önemini herkes anlar. Bölgemiz turistlerle dolup taşar." ifadelerini kullandı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN