Arama

Suriye’de modern tehcir

Suriye vatandaşları tüm dünyanın gözü önünde modern bir demografik tehcire maruz bırakılıyor. Şu ana kadar 300 bine yakın sivil, Şam-Moskova-Tahran zorlamasıyla yerlerinden edildi. Kuşatma altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan 750 bine yakın sivili de aynı son bekliyor.

Suriye’de modern tehcir
Yayınlanma Tarihi: 27.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 27.07.2017 10:34

Kurulan yeni Suriye denkleminde demografik adacıklar oluşturmak için girişilen bu soykırım Suriyeli mültecilere yenilerini ekleyecek.

2011'de başlayan Suriye savaşı şehirlerin demografik yapılarında dramatik değişiklikler yaşanmasına neden oldu. Katliam ve bombardımandan kaçan milyonlarca Suriyeli ya başka ülkelere sığındı ya da Suriye içindeki nispeten güvenli bölgelere geçmek zorunda kaldı. Yaşadıkları yerlerden ayrılmamakta direnen Suriyelilerin direnişi ise acımasız kuşatmalarla kırılmaya çalışıldı.

YÜZBİNLER YERİNDEN EDİLDİ

Son süreçte Suriye genelinde yüz binlerce insan uluslararası güçlerin de desteğiyle yerlerinden edildi. Suriye'de şu ana kadar Halep, Kabbun, Berze, El Tal, Derayya, Zebadani, Sirkaya ve Halep'ten 300 bine yakın sivil tahliye edilerek Türkiye sınırına yakın bölgelere getirildi. Suriye'nin en önemli kenti olan Halep'in Şam yönetimi-Rusya ve İran askeri ortaklığının eline geçmesinin ardından 2016'nın son günlerinde on binlerce sivil İdlib'e tahliye edilmişti.

KUŞATMA BÖLGELERİ

Tahliyesi planlanan diğer bölgeler ise şunlar: Humus kuzeyinde Rastan, Telbise ve Hula. Dumeyr, Batı Kalamun, Ruhayba, Şam banliyolarındaki Doğu Guta ve Yermük Kampı, Karakir ve Beyt Cin. Bu bölgelerde sadece Humus kuzeyinde 250 bin, Batı Kalamun'da 5 bin, Doğu Guta'da 400 bin, Yermük'te ise 15 bine yakın sivil kuşatma altında yaşamaya çalışıyor. Eğer hava saldırıları ve kuşatma durdurulmazsa artık dayanamayacak hale gelecek olan 750 binin üzerinde sivilin de burayı tahliye edilmesine zemin hazırlanacak. Muhalifler, tehcir kararının 2015'teki Zebadani kuşatmasından bu yana gündemde olduğunu söylüyor.

BU İNSANLAR TEHCİR YAŞADI

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, şehirlerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyelileri güvenli bir şekilde yeni alanlara yerleştirmek için sahada aktif bir şekilde görev almış bir isim. Vaer'dan tahliye edilen binlerce siville de temasa geçen Kınık, "Bu insanlar 2017 yılında, tüm dünyanın gözü önünde bir tehcir yaşadı" dedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN