Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Macaristan’daki Kanuni Türbesi'nin çevresi kamulaştırılacak

Macaristan’daki Kanuni Türbesi'nin çevresi kamulaştırılacak

Macaristan hükümeti, Zigetvar Kuşatması sırasında hayatını kaybeden Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın defnedildiği Kanuni Türbesi'nin çevresindeki bölgeyi kamulaştırma kararı aldı.

Macaristan’daki Kanuni Türbesi’nin çevresi kamulaştırılacak
Yayınlanma Tarihi: 2.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 02.07.2017 19:41

1566'da Zigetvar Kuşatması sırasında hayatını kaybeden Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından ortaya çıkarılan Kanuni Türbesi'nin çevresindeki bölgeyi kamulaştırılacak.

Macaristan Resmi Gazetesi'nde yayımlanan hükümet kararnamesinde, TİKA tarafından Macaristan'ın Zigetvar kentinde yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkarılan Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği yerin çevresindeki bölgenin kamulaştırılması kararı alındığı belirtildi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 7 Eylül 2016'ta Macaristan'ın Zigetvar kentinde yaptığı açıklamada, TİKA'nın yürüttüğü araştırmalar neticesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği yerin kesin olarak bulunduğunu açıklamıştı.

Kanuni'nin ölümü gizlendi

Zigetvar Kalesi kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğuna yol açmaması için gizlenmişti. Kanuni'nin naaşının bozulmaması için iç organları çıkartılarak otağının bulunduğu yere gömülmüştü. Kanuni'nin bedeni ise muhasaradan sonra İstanbul'a getirilerek Süleymaniye Camisi avlusundaki bugünkü yerine defnedilmişti.

Kanuni'nin ölümünden sonra tahta geçen 2. Selim, babasının iç organlarının gömülü olduğu yere türbe, etrafına da külliye yaptırmıştı. 150 yıl kadar kalan bu yapılar daha sonra Zigetvar Kalesi'ni işgal eden Habsburg askerleri tarafından yıkılmıştı. Daha sonra Macarlar tarafından bu bölgeye türbe anlamına gelen "Turbek" ismi konulmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN