Arama

Malcolm X'ten mektup: Türkiye ile ilgili propagandalar yalan!

ABD'de ırkçılıkla mücadelenin sembol ismi siyahi Müslüman lider Malcolm X tarafından el yazısıyla kaleme alınmış bir mektup ortaya çıktı. Mektupta, dönemin ırkçılığını “Amerika’yı saran kronik bir kanser” olarak niteleyen Malcolm X'in hac yolculuğu sonrası yaşadığı dönüşüme ait önemli bilgiler yer alıyor. O dönem Türkiye’nin İslâm’a yüz çevirdiğine dair yapılan propagandaların yalan olduğunu dile getiren Malcolm X, Türk hacıların sayısının çokluğuna da değiniyor.

Malcolm X’ten mektup: Türkiye ile ilgili propagandalar yalan!
Yayınlanma Tarihi: 21.2.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 21.02.2018 13:10

ABD'de ırkçılıkla mücadelenin sembol ismi siyahi Müslüman lider Malcolm X, 26 Nisan 1964 tarihinde el yazısıyla bir mektup yazdı.

1964 yılında hac ibadetini yerine getirmek için Mekke'ye giden Malcolm X'in hayatının son dönemlerine ait önemli detaylar içeren mektupta, Türk hacıların sayısının çokluğuna dikkat çekerek dönemin Türkiye aleyhine yapılan propagandalarını çürüten analizler de yer alıyor.

Columbia Üniversitesi'nde Malcolm X hakkındaki araştırmalarıyla tanınan ve bu alanda uzman olan Zaheer Ali'ye göre mektuptaki el yazısı Malcolm X'e ait. Ali, "Mektupta gördüğüm her şeyi, el yazısını ve diğer verileri baz alırsak, kendimden emin şekilde diyebilirim ki, evet bu mektup ona ait. İçerikte yer alanlar tutarlı, alışılmamış bir şey yok. O, bu konuda çok üretkendi" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE YÜZÜNÜ İSLÂM'DAN ÇEVİRMEDİ"

Malcolm X'in, mektubun giriş kısmında Türk hacılara ve Türkiye'ye değindiği kısmının tercümesi ise şöyle:

"Dünya üzerindeki en kutsal şehir olan, gayrimüslimlerin gözleriyle seyrinin bile haram olduğu Mekke-i Şerif'te haccımı tamamladım. Hac bütün Müslümanların hayatındaki en önemli olay ve burada Arabistan dışından gelen 226 bin kişi var. En büyük kafile 600'den fazla otobüsü dolduran 50 bin kişiyle Türkiye'den geliyor. Bu durum, Türkiye'nin yüzünü İslâm'dan çevirdiğini söyleyen batılı propagandayı yalanlıyor."

MALCOLM X'İN IRKÇILIK HAKKINDAKİ FİKİRLERİ

Mektupta ayrıca, ırklar arasındaki ilişkilere dair bir çözümler de sunuluyor. Mektupta, ABD'nin hala en büyük sorunlarından biri olarak bilinen ırkçılıkla ilgili şunları söylüyor:

"Eğer Amerikalılar İslam dinini kabul etseydi, Allah'ın birliğini kabul etseydi, insanların bir oluşunu da kabul etmiş olurdu. Ve diğerlerine ten renginin farklılığına göre muamele etmeye son verirlerdi. Özellikle Amerika'da çaresi bulunamayan bir kanser gibi ırkçılığın yayıldığı günümüzde tüm düşünen Amerikalıların, ırkçılığa karşı çözümü zaten ortaya koymuş olan İslam ile daha fazla ilgilenmeleri gereklidir."

O mektubun orijinal sayfaları:

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN