Arama

Facebook’un yapay zekâsı kendi dilini geliştirince kapatıldı

Facebook'un yapay zekâ üzerine yoğunlaşmasının ardından programları kendi dilini geliştirince mühendisler panikle fişi çekti. Dünya genelinde bilgisayar donanımlarının güçlenmesiyle birlikte yapay zekânın olanakları da sonuna kadar kullanılmak isteniyor. Bununla birlikte ise her gün "serseri" bir yapay zekânın dünyaya verebileceği zarar inanılmaz bir şekilde artıyor.

Facebook’un yapay zekâsı kendi dilini geliştirince kapatıldı
Yayınlanma Tarihi: 2.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 02.08.2017 13:04

Teknoloji alanında sürekli olarak tartışılan konulardan biri yapay zekânın geliştikten sonra nasıl kendi üreticilerine karşı gelebileceği. Facebook da tam olarak bu konuda ağır bir ders aldı. Yapay zekâ geliştirilen laboratuvarlardan birinde, iki program, insanların anlayamadığı bir dil oluşturup aralarında iletişim kurmaya başladılar.


Temelde İngilizce dilini kullanarak birbirleriyle iletişim kurmaları şeklinde programlanan botlar, bize göre tamamen anlamsız "I can can I I everything else" ya da "Balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to" gibi cümleleri karşılıklı birbirlerine göndermeye başladılar.


Bunu programda bir sıkıntı olarak tanımlayıp bir süre görmezden gelen mühendisler, yazılımları incelediklerinde botların bu bize göre anlamsız cümleleri tamamen anlayıp işlem yaptıklarını ortaya çıkardı. Ne konuştukları hakkında hiç bir bilgiye sahip olmayan mühendisler, sistemin fişini çekmekten başka çare bulamadılar.


Buradaki oldukça açık tehlike ise şu: botlar kendi aralarında iletişim kurduklarında bunu bizim anladığımız şekilde yapmak yerine tamamen anlamsız ama çok yüksek verimli bir dille yapmayı tercih ediyorlar. Kendileri için en uygun şekli belirleyen iki bilgisayarın yaptığı iş, hem etkileyici, hem de inanılmaz derecede korkutucu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN