Arama

  • Anasayfa
  • Analiz
  • Putin’den Trump’a: Diplomat sayısını azaltın

Putin’den Trump’a: Diplomat sayısını azaltın

ABD-Rusya ilişkilerinde temiz bir sayfa açmak için Trump yönetiminin girişimlerini bekleyen Putin, ilk kez eylemlere karşılık vermeye başladı.

Putin’den Trump’a: Diplomat sayısını azaltın
Yayınlanma Tarihi: 1.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 01.08.2017 16:28

ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları genişletmesi ilişkilerin düzelmesi ihtimalini bekleyen Kremlin'in karşı hamlelerini tetikledi.

35 Rus diplomatı sınır dışı etmesine rağmen ABD ile ilişkileri bozmamaya çalışan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Washington yönetiminden beklediği karşılığı bulamayınca ilk kartını çekti ve Rusya'daki ABD'li diplomatların azaltılması emrini verdi.

ABD'nin Trump döneminde Rusya ile iyi ilişkiler kurması bekleniyordu. Trump'ın seçim kampanyasındaki söylemlerinin de etkisiyle Kremlin, ABD ile Obama yönetiminden yeni bir dönem başlayacağı ümidine kapıldı.

Obama yönetiminin, "seçimlere siber saldırı" ve "Amerikalı diplomatlara taciz" suçlamaları ile Washington ve San Francisco'daki 35 Rus diplomatı 72 saat içinde sınır dışı etmesi, ayrıca Maryland ve New York eyaletlerinde Rus hükümetine ait iki yerleşkenin boşaltılmasına tepki veren Kremlin, yapılanın karşılıksız kalmayacağını açıkladı.

Bir yandan Obama'nın gider ayak, "Rusya'nın ABD seçimlerine müdahil olduğu" iddiasını doğrulamak amacıyla bu kararı aldığı savunulurken, diğer yandan Trump dönemine kasıtlı olarak kötü bir ABD-Rusya ilişkilerini miras bırakma maksadı taşıdığı yönünde değerlendirmeler yapıldı.

Bunun farkında olan Rus lider Putin, herkesin beklentisinin aksine Trump döneminde "ilişkileri bozmama" adına ABD'ye bu hususta şans veren bir karar aldı.

Putin, "Amerikalı diplomatlar için bir sorun yaratmayacağız. Kimseyi sınır dışı etmeyeceğiz" diyerek ABD ile ilişkileri bozmama yönünde "mesaj" vermiş oldu.

PUTİN ABD İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR BAŞLANGIÇ İSTEDİ

Putin'in bu tavrı, yeni seçilen Trump döneminde ABD-Rusya ilişkilerinde yeni bir başlangıcın ve ilişkileri geliştirmeye yönelik adımın çabası olarak yorumlandı.

Ancak geçen hafta ABD Kongresi'nde kabul edilen tasarı ile Putin'in Trump'a uzattığı el havada kaldı.

ABD ile ilişkileri bozmamaya çalışan Putin, Washington yönetiminden beklediği karşılığı bulamadı.

Ukrayna krizinden dolayı Rusya'ya yaptırımlar getiren yasa paketinin Kongrede kabul edilmesi üzerine Putin, ülkedeki ABD'li diplomatların sayısının 'mütekabiliyet' gerekçesiyle azaltılmasını istedi.

ABD Kongresinin yaptırım getirme kararına "hamle" yaparak cevap veren Putin, ABD'den Rusya'daki diplomat sayısını 755 kişi azaltmasını ve Washington'daki Rus diplomat sayısı olan 455'e düşürmesini istedi.

TRUMP YÖNETİMİNİN RUSYA POLİTİKASI NETLEŞTİ

Putin'in çabasına rağmen Trump'ın şu ana kadar bu yönde olumlu adım atmaması, ABD'nin Rusya'ya yönelik netleşen politikasının göstergesi olarak ifade ediliyor.

Trump'ın masasında beklettiği Rusya'ya yaptırımları genişleten tasarıyı imzalamasının ardından Putin'in yeni bir hamle ile ABD'ye cevap verebileceği belirtiliyor.

Rus lider, ABD'ye yönelik diplomatik tedbirlerin yanı sıra ekonomik olarak da misillemede bulunacağının işaretini verdi.

ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin gerilmesi ve muhtemel çatışma alanlarındaki rekabetin artmasıyla Ukrayna ve Suriye gibi küresel meselelerin çıkmaza girebileceği değerlendirmesi yapılıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN