Arama

10 adımda ALES’i kazanma yolu

ALES’e her yıl ortalama 300 bin aday başvuruyor ve bunların büyük bir çoğunluğu 70’in altında not alıyor. Bu durum da bizlere ALES’e ciddi bir hazırlık yapılması gerektiğini gösterir. Bu yüzden sizlere ALES’ten 90 puan üstü almak için 10 adımı listeledik.

10 adımda ALES’i kazanma yolu
Yayınlanma Tarihi: 9.8.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 09.08.2018 10:58

1.ALES' İ TANIYIN

Bilinenin aksine, ALES genel olarak bilgi ağırlıklı bir sınav değildir. Mantıksal düşünme yoluyla soruları çözeceğiniz bir sınavdır. Mantık gerekse de Türkçe ve Matematik testlerine hâkim olmak için temel konuları bilmeniz gerekir.

Sınavda en büyük problem zamandır. Toplamda her adayın çözmesi gereken 100 soru bulunur ve sınavın süresi 150 dakikadır. Zaman problemini yenmek için bol bol deneme çözmeli, birden fazla yayından yararlanmalı ve oldukça fazla soru çeşidi görerek yeni bakış açıları oluşturulmalıdır.

2. KATSAYISI FAZLA OLAN TESTLERE ÖNEM VERİN

ALES'te zor sorular daha fazla puan getirir şeklinde bir yanılgı vardır. Katsayılar her test için puan türlerinde farklıdır. Aynı testteki bütün soruların size getirisi aynıdır. Yeni katsayılar aşağıdaki gibidir:

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

3. KONU EKSİKLERİNİZİ BELİRLEYİN

ALES puanı yüksek lisans ve doktora alımlarında en yüksek yüzdeye sahiptir. Ne kadar başarılı olursanız, programa kabul edilme şansınız o kadar artar.

Konu çalışırken tam anlamıyla eksik olduğunuz konuları not alın. Unutma oranını en aza indirgeyen yöntemi yazarak çalışmadır.

Aldığınız notları gün aşırı tekrar edin. Bu sayede unutma oranınız azalacaktır.

4. MANTIK SORULARINA ÖNEM VERİN

ALES'de mantık soruları sadece sayısalda değil sözel testlerinde de vardır.

Soruyu çözmeden önce soruda verilenleri hemen bir kenara not etmeyin. Öncelikle mantık sorusunun verilenlerini baştan sona kadar okuyun. Birçok mantık sorusunda verilenler incelendiğinde mutlaka birkaç verilemeyen de kendiliğinden ortaya çıkar.

Tablo çizin ve soruda verilenleri ve yaptığınız çıkarımları yerine koyun.

5. DENEME ÇÖZMEYİ ALIŞKANLIK EDİNİN

Piyasada ne kadar deneme bulabiliyorsanız, farklı soru görmek açısından hepsini çözmeye çalışın. Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar başarınız artacaktır. Bütün konulara hâkim olduğunuzdan emin olana kadar deneme soruları çözerken kendinize bir süre kısıtlaması belirlemeyin. Soruları kafa yorarak rahat rahat çözün.

6. SINAV PSİKOLOJİSİNE GİRİN

Takıldığınız soruları hemen bırakmayın. Defalarca deneyin. Konu anlatımlarına göz gezdirin. Molalar vermeden, denemelerde kendinize 150 dakika sınırlaması koyun ve bu süreye uyun. Mümkünse denemelere sabah 09.30'da başlayın, vücudunuzun biyolojik saatini de sınava alıştırın.

7. ÇIKMIŞ SORULARA ÖNEM VERİN

Çıkmış sorular sizin için büyük bir avantajdır. Bu soruları tekrar tekrar çözün ve uğraşın. Böylece sınavda çıkması muhtemel konuları, soru tiplerini öğrenmelerini sağlar; hem de hangi konularda eksiklerinin olduğunu, hangi konularda iyi olduklarını öğrenmiş olursunuz. Ayrıca sınava girmeden önce çıkmış bütün ALES sorularını çözdüğünüzden emin olun.

Çıkmış soruları buradan ulaşabilirsiniz

8. PLANLI VE İSTİKRARLI ÇALIŞMA DÜZENİ

Plansız çalışma düzeni, sık sık ara verme gibi yöntemler size zarar verebilir. Unutmayın, bilgi kalıcılık ve süreklilik ister.

Kendinize kesin bir tarih belirleyin ve ALES çalışmalarını başlatın. Konu eksikliklerini 30 günlük sürecin en fazla 10 gününde gidermeye çalışın. Çalışmalarınızı planladığınız saatler aralığında yapmaya titizlik gösterin. Bu konuda taviz vermeyin

9. ÇÖZEMEDİĞİNİZ SORULARA DAHA ÇOK ÖNEM VERİN

ALES'te yüksek puan alamamanın ilk sebeplerinden birisi budur. Denemelerden çözemediğiniz soruları bir araya getirin. Çözemediğiniz soruları çözüme ulaştırdıktan sonra benzer soru tiplerini kaynaklardan bulun ve onlar üzerinde birçok kez tekrar yapın.

10. HIZLI OKUMA TEKNİKLERİNİ ÖĞRENİN

ALES'in en büyük sıkıntısının zaman olduğunu belirtmiştik.

ALES'te zamanı yetiştirebilmek için en iyi yapabileceğiniz şey bir hızlı okuma kursuna gitmek ve tekniklerini öğrenmektir. Çünkü:

Günde yaklaşık 1 saatinizi hızlı okuma tekniklerine ayırdığınızda 21 gün sonunda en az 2 kat okuma hızınız artacaktır.

Okuma hızının artması ile birlikte okuduğunuz metinleri anlama oranınız da artıp, metine daha çok odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN