Arama

Bilgisayara giriş ders notları - 1

İstanbul Kültür Üniversitesi'nin 'bilgisayara giriş notları'na sitemizden ulaşabilirsiniz.

Bilgisayara giriş ders notları - 1
Yayınlanma Tarihi: 26.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 26.03.2018 17:05

GİRİŞ

İçinde bulunduğumuz yüzyılın beraberinde getirdiği çok hızlı bilimsel teknolojik ve ticari faaliyetlerin yoğunluğu bilgisayarların kullanılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Bu sayede, amansız bir yarış içinde mücadele eden sanayi ve bilim sektörlerinin en büyük destekçilerinden biri de bilgisayarlar olmuştur.

Genel anlamı ile bilgisayarlar, veri diye tanımlanan bilgi parçacıklarını girdi olarak kabul edip, belleğindeki programa göre işlendikten sonra sonucu bize çıktı olarak veren elektronik cihazlardır. Bu tanımdan da anlaşılabileceği gibi bilgisayarlar, ne yapacakları kendilerine tanımlanmadığı sürece hiçbir işe yaramazlar. Yani bilgisayarlar yazılımlar sayesinde işlev kazanırlar.

  1. Bilgisayarın Tanımı :

Kullanıcıdan aldığı veri yada bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri yada bilgileri hard disk, disket, CD, DVD gibi dış belleklerde istenilen sürece saklayabilen, istenilen şekilde yazılı, ses, görüntü olarak çıktı verebilen elektronik makinelerdir.

  1. Veri ve Bilgi Kavramları :

Veri : Bilgiyi oluşturan parçalardır. Çoğunlukla tek başlarına anlamları yoktur. Bir kişinin adısoyadı, sicil numarası birer veridir. Benzer şekilde bir ürünün üretim tarihi, fiyatı vb bilgileri de birer veridir.

Bilgi : Verilerin işlenmiş anlamlı sonucudur. Bilgi bir yargı üretir. Örneğin bir hesaplamada kullanılan rakamlar veridir, hesaplamanın kendisi ve sonucu bir bilgidir.

  1. Bilgi Büyüklük Birimleri

Bit : Bilgisayardaki en küçük veri birimine bit adı verilir. Değeri 0 yada 1 olabilmektedir. Byte : 8 bitten oluşan bir veri büyüklüğüdür.

Kilo Byte (KB) : 1024 byte

Mega Byte (MB) : 1024 KB

Giga Byte (GB) : 1024 MB

Tera Byte (TB) : 1024 TB

Büyüklük dönüşümlerinde, küçük veri büyüklük birimden büyük olana dönüşüm için değer 1024'e bölünür (Örneğin 15.286 byte = 15.286 / 1024 = 14,928 KB). Büyük veri büyüklük birimden küçük olana dönüşüm için değer 1024 ile çarpılır (Örneğin 4,72 GB = 4,75 x 1024 = 4.864 MB).

  1. Bilgisayarın İşlevleri :

Bilgisayarların temel olarak 5 işlevi vardır : girdi işlemleri, aritmetik işlemler, çıktı işlemleri, veri saklama, program çalıştırma.

  1. Girdi İşlemleri : Bilgisayara verilerin girilmesini sağlayan işlemlerdir. Genelde klavye gibi girdi aygıtları vasıtasıyla veri girişi gerçekleştirilir. Girdi aygıtlarının yerine getirdiği bir işlevdir.
  2. Aritmetik İşlemler : Çarpma, toplama, çıkarma, bölme, üs alma gibi matematiksel işlemleri kapsar. Ayrıca bir sayının diğer bir sayıyla karşılaştırılması gibi işlemler de aritmetik işlemler kapsamındadır. Bilgi işlem aygıtlarının yerine getirdiği bir işlevdir.
  3. Çıktı İşlemleri : Girilen bilgilerin birleştirilmesiyle anlamlı rapor, grafik vb formatta görüntülerinin oluşturulması işlemidir. Bilgisayarda işlenen verilerin ekranda görüntülenmesi veya yazıcıdan çıktı alınması örnek olarak gösterilebilir. Çıktı aygıtlarının yerine getirdiği bir işlevdir.
  4. Veri Saklama İşlemleri : Bilgisayara girilen verilerin daha sonra kullanılmak üzere hard disk, disket vb depolama aygıtlarına kaydedilmesi işlemidir. Programların veya verilerin depolama aygıtlarına kaydedilmesiyle daha sonra kullanılması mümkün olabilmektedir. Depolama (Dış bellek) aygıtlarının yerine getirdiği bir işlevdir.
  5. Koordinasyon ve Kontrol İşlevi: Donanımlar ile yazılımlar arasındaki veri alış

verişini düzenleme ve kontrol işlemleridir. Bilgi işlem aygıtlarının yerine getirdiği bir işlevdir.

XI. Bilgisayarların Tarihçesi :

Bilgisayarların gelişimi 5 kuşakta gerçekleşmiştir. Her yeni kuşakta boyutların küçülmesi, performansın artması, çevre donanımların gelişmesi gibi teknolojik yenilikler görülmektedir.

  • 1.Kuşak Bilgisayarlar (1946-1959): Vakumlu tüp teknolojisiyle geliştirilen ENIAC, EDVAC ve UNIVAC.

İnsanlık tarihinde genel amaçlı ilk bilgisayar, 1946 yılında tamamlanan ENIAC'tır (Electronic Numerical Integrator And Computer).

Ağırlık : 50 ton

Vakumlu Tüp Adeti : 18.000

Veri Giriş Aygıtı : IBM 405 Kart Okuyucu

Kapladığı Alan : 167 m²

Yaptığı İşlemler : Toplama, Çıkarma, Çarpma, Bölme, Karekök Hesaplama Saniyede Yapılan İşlem Adeti : 5.000 adet toplama işlemi

1.Kuşak Bilgisayarlar'ın Temel Özellikleri

  1. İşlemci olarak çok büyük vakum tüpleri kullanılırdı
  2. Fazla enerji harcarlardı
  3. Çevreye fazla ısı yayarlardı
  4. Veri programlarını ana belleklerinde tutarlardı
  5. Saklama aracı olarak manyetik teyp kullanılırdı
  6. Programlar fazla detay gerektiren makine dilinde yazılırdı.
  • 2. Kuşak Bilgisayarlar (1959-1964): Transistör teknolojisiyle üretilen bilgisayarlar. Transistör teknolojisinin kullanıldığı ilk bilgisayar IBM'in 1401 modelidir. Bu bilgisayarların boyutu 1. kuşak bilgisayarlarla kıyaslanamayacak kadar küçüktü. Performans açısından da kıyaslanamayacak bir gelişim sağlanmıştır.

2.Kuşak Bilgisayarlar'ın Temel Özellikleri

  1. İşlemci olarak transistör kullanılırdı
  2. Ortalama 10.000 transistör ile çalışırlardı
  3. Az enerji kullanırlardı
  4. Daha az ısı yayarlardı
  5. Transistörler tablolar üzerine el ile monte edilirdi

3. Kuşak Bilgisayarlar (1964-1970): Entegre devre teknolojisi kullanılarak üretilen bilgisayarlar. Bu kuşaktaki bilgisayarlarda da boyutlar önemli ölçüde azaltılmıştır ve önemli düzeyde performans gelişimi sağlanmıştır. Entegre devre teknolojisiyle üretilen ilk bilgisayar IBM'in 360 modelidir.

3.Kuşak Bilgisayarlar'ın Temel Özellikleri

  1. İşlemci olarak entegre devreler kullanılırdı
  2. Düşük maliyet ile yüksek güvenirlik sağlanmaya başlandı
  3. Manyetik diskler kullanılmaya başlandı
  4. Program ve veriler ihtiyaç duyulduğu sürece saklanabiliyordu

4. Kuşak Bilgisayarlar (1970- …): Silikon yonga teknolojisiyle üretilen bilgisayarlar. Mikro işlemci yada yonga teknolojisi sayesinde bilgisayarlar avuç içine sığacak kadar küçültülebilmiştir. Ayrıca güç tüketimi azaltılmış ve performans ciddi boyutta iyileştirilmiştir. Geliştirilen ilk mikro işlemci Intel 4004 işlemcisidir.

4.Kuşak Bilgisayarlar'ın Temel Özellikleri

  1. Mikroişlemcilerle daha hızlı işlemler yapılmaktadır
  2. Daha fazla bilgi ve program saklanabilen disk ve CD'ler kullanılabilmektedir
  3. Yapay zekâ kavramı hayata geçirilmiştir
  4. Ağ sistemleri oluşturulup bilgisyarlar arasında iletişim sağlanabildi
  5. Bilgisayarlar fiziksel olarak küçülerek kullanışlı ve taşınabilir hale geldi

5.Kuşak Bilgisayarlar (1990- …) : Yapay Zekâ teknolojileri kullanılan bilgisayarlardır. Kasparov ile satranç maçı yapan Deep Blue isimli bilgisayar örnek gösterilebilir. Kullanılan yapay zeka teknikleri sayesinde Kasparov'la yaptığı maçlardan ilkini kaybederken, sonraki maçlarında Kasparov'u yenmeyi başarmıştır.

  1. Bilgisayarların Kullanım Alanları
  2. Evlerde : Çeşitli programlar vasıtasıyla tablolar, belgeler, grafikler vb oluşturmak; Internet'e ulaşmak, oyun oynamak gibi amaçlarla bilgisayarların evlerde kullanımı mümkündür.
  3. Eğitimde : Yabancı dil öğreniminden, fen bilimlerine ve sosyal bilimlere kadar pek çok alanda verilen eğitimler günümüzde bilgisayarlarla desteklenmektedir. Eğitimlerde çeşitli tablo ve grafiklerin, çeşitli simülasyonların, Sesli ve görüntülü medyanın kullanımı mümkün olmaktadır.
  4. Bilimsel Araştırmalarda : Günümüzde her bilim dalında yapılan araştırmalar bilgisayarlarla desteklenebilmektedir. Çeşitli verilerin toplanması, işlemlerden geçirilerek analiz edilmesi ve sonuçların raporlanması için bilgisayarlar kullanılmaktadır.
  5. Askeri Alanda : Nükleer silahların denetiminde, simülasyon ve uzay çalışmalarında bilgisayarlar kullanımaktadır.
  6. Kamusal Hizmetlerde : Devlete bağlı sağlık, eğitim, bankacılık, denetim vb alanlarda faaliyet gösteren kuruluşlarda
  7. İletişimde : Internet vasıtasıyla gerçekleştirilen e-posta, sohbet, görüntülü sohbet uygulamaları için bilgisayarlar sıkça kullanılmaktadır.
  8. Ticaret ve Yönetimde : Muhasebe, bordro, satış, rezervasyon, stok kontrolü vb.
  9. Yayıncılıkta : Kitap, dergi, gazete vb yayınların yazılmasında bilgisayarlar yaygın olarak daktilo vb cihazların yerini almıştır.
  10. Ofis Otomasyonunda : Bir işletmenin ofis hizmetlerinin yerine getirilmesi için bilgisayarlar kullanılmaktadır.

Bilgisayarların kullanım alanları çok fazla olduğu için belirli başlıklar halinde gösterilmeye çalışılmıştır. İşletmelerin yada kurumların büyümesi ve sorunların karmaşıklaşması nedeniyle günümüzde birçok meslek alanında bilgisayar kullanımı zorunlu bir hale gelmiştir.

  1. Bilgisayar Türleri

Mikrobilgisayarlar (Kişisel Bilgisayarlar) : Boyut olarak en küçük, kullanım olarak en yaygın bilgisayarlardır. Evlerde ve işyerlerinde yaygın olarak kullanılırlar. Hızları, işlevleri, kapasiteleri her geçen gün artmakta ve yeni özellikler eklenmektedir. Bu gün bir kişisel bilgisayar çok sayıda işleve sahiptir. CD-ROM ve ses kartı sayesinde CD-çalar, TV kartı sayesinde Televizyon, Klavye sayesinde daktilo, radyo kartı sayesinde radyo işlevleri yerine getirebilirler. Kişisel bilgisayarlar masaüstü, diz üstü ve el yada cep bilgisayarı olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.

  1. İş İstasyonları : Genellikle sanayi ve araştırma-geliştirme alanlarında, kişisel bilgisayarlarla yapılamayacak nitelikte ve karmaşıklıkta işleri yapmak için kullanılırlar. Bugün yerlerini kişisel bilgisayarlara bırakmışlardır.

  1. Ana Bilgisayarlar : Güç, kapasite ve hız açısından kişisel bilgisayarlardan daha üstün bilgisayarlardır. Birden çok işlemci ve çok geniş hafıza ve depolama aygıtlarına sahiplerdir. Çok kullanıcı tarafından aynı anda kullanılabilirler. Bu sistemlerde yazılımlar hemen hemen tümüyle ana bilgisayarlarda yer alır. Ana bilgisayara "Dummy terminal/ Aptal Uç" adı verilen bilgisayarlar bağlanırlar ve ana bilgisayardaki yazılımları kullanırlar. Günümüzde artık bu yapı kullanılmamaktadır. Artık ana bilgisayarın yaptığı işler, kişisel bilgisayarlarla yapılabilmektedir. Ancak günümüzde Sunucu/ İstemci sistemleri ile bazı bilgisayarlara özel görevler yüklenmektedir. Sunucu bilgisayarlar çok sayıda istemciye hizmet veren güçlü bilgisayarlardır. İstemciler ise bazı işlevleri kendi başlarına yapabilirken, bazı işlevler için sunuculara başvururlar.

  1. Süper Bilgisayarlar : Bunlar, çok sayıda işlemcisi olan ve aynı anda birçok işlem yapabilen, kapasite, hız ve başarım açısından çok ileri bilgisayarlardır. Genellikle, fizik, meteoroloji, astronomi, büyük veri ambarları, karmaşık bilimsel hesaplamalar alanında kullanılırlar.

  1. Bilgisayarın Temel Yapı Taşları

Bilgisayarlar, donanım ve yazılım adı verilen iki temel öğeden oluşurlar. Bilgisayarı oluşturan tüm aygıtlara donanım adı verilir. Donanımlar, girdi aygıtları, işlemciler, depolama aygıtları, çıktı aygıtları olmak üzere dört grupta sınıflanabilirler. Bilgisayarları kullanabilmek için tek başına donanımlar hiçbir şey yapamazlar. Bir bilgisayara istediğimiz bir işlemi yaptırabilmek için, ona "onun anlayacağı dilde" komutlar vermek gerekir. Bu işlevi de bilgisayarın yazılım adı verilen bileşeni yerine getirir. Yazılımları sistem yazılımları ve uygulama yazılımları olmak üzere iki gruba ayırmak mümkündür. Sistem yazılımları bilgisayarı oluşturan parçalar arasındaki iletişimleri sağlarlar. Bu yazılımların en önemlisi işletim sistemleridir. İşletim sistemi, komutların yerine getirilmesini, programların birbiri ile uyum içinde ve sorun çıkarmadan çalışabilmelerini, kullanacakları disk alanını ve donanımların paylaşımını düzenleyen, kısaca bilgisayarın temel işlevlerini yerine getirmesini sağlayan yazılımlardır. Uygulama yazılımları ise kullanıcı ile bilgisayar arasındaki iletişimi sağlarlar. Yazı yazmak, Tablolar oluşturmak, sunu hazırlamak, hesaplamalar yapmak gibi özel işlevleri yerine getiren uygulama yazılımları vardır.

Bilgisayarlarda bilgiler sayılarla temsil edilirler. Kullanılan sayı sistemi ikili sayı sistemidir. Bu sayı sistemi, 0'lardan ve 1'lerden oluşur. Tek bir ikili basamak bit olarak adlandırılır ve en küçük veri birimidir. Bu bit'lerden 8 tanesi 1 byte'lık veriyi oluşturur. 1 byte'lık verilerin 1024 tanesi 1 kilobyte olarak isimlendirlir. Daha büyük veri birimleri 1024 ve katları olarak devam eder ( 1 Megabyte = 1024 Kilobyte, 1 Gigabyte = 1024 Megabyte vb).

  1. Donanımlar : Bilgisayarların en temel yapı taşlarıdır. Merkezi işlem birimi, hafıza, klavye, sabit disk, disket sürücü, CD-ROM'lar, yazıcılar, ekran, klavye, mouse bu donanımlardan bazılarıdır. İşlevlerine göre 4 ana grupta toplanırlar : girdi aygıtları, işlemciler, depolama aygıtları, çıktı aygıtları. Her bir donanım farklı bir işlevi yerine getirmek üzere tasarlanmış olup, diğer donanımlarla iletişim içerisinde çalışlırlar.

  1. İşletim Sistemleri : Bilgisayarların temel işlevleri yerine getirmesini sağlayan özel bir yazılımdır. Uygulamaların bir arada uyum içinde, sorunsuz çalışmalarını, bilgisayarla kullanıcıların iletişim kurabilmelerini, verilerin işlenmesini, saklanmasını ve çıktı aygıtlarına gönderilmesini sağlar. Donanımlar arasındaki bilgi akışını denetler ve düzenler.

  1. Yazılımlar : Bilgisayarlara özel işlev kazandırmak için geliştirilen yazılımlardır. Kullanıcıların özel bazı işlemleri yapmasını sağlar. Örneğin kelime işlemciler : kullanıcıların yazı yazmasını, yazılanları kaydetmesini veya yazıcıdan çıktı almasını sağlarlar.

  1. Donanımlar:

Bir kişisel bilgisayarın, işlev ve fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan her türlü elektronik ve elektromanyetik parçaların bütünüdür. Donanımlar "Bilgi Giriş Elemanları", "Bilgi İşlem Elemanları", "Bilgi Çıkış Elemanları", "Dış Bellek Elemanları" olmak üzere dört ana grup altında sınıflandırılabilir.

  1. Girdi Aygıtları (Bilgi Giriş Aygıtları): Bir bilgisayarda veri girmek için kullanılan aygıtlardır. Klavye, mouse, scanner, webcam, digital kamera vb bu grupta yer alırlar. Teknolojik gelişmeler her geçen gün bu grupta yeni donanımlar ortaya çıkarmaktadır. Örneğin, artık dijital fotoğraf makineleri ve telefonlarımızda artık girdi aygıtları arasındadır. Bazı aygıtlarda hem veri girişi, hem veri çıkışı için kullanılırlar. Örneğin, modemler, Ethernet olarak bilinen ağ arabirimleri, bazı tarayıcı (scanner) özellikli yazıcılar bilgisayarımızın hem veri almasını, hem de veri göndermesini sağlarlar.

Klavye : Klavye bilgisayarın, yazı yazmak ve komutlar vermek gibi işlemlerin yapılabilmesini sağlayan daktiloya benzer parçasıdır. Klavyeler genellikle bilgisayara bir kablo ile bağlıdırlar. Ancak günümüzde kablosuz, kızılötesi ışınlarıyla çalışan türleri de vardır. Klavyeler, üzerine basıldığında bilgisayara belirli bir işaret gönderen tuşlardan oluşur. Bilgisayarlar "0" ve "1"lerden oluşan ikili sayı sistemi kullanırlar. Bu yüzden bilgisayara girilen karakterlerin de iki sayı sistemiyle kodlanması gerekir. Bunun için farklı karakter kodları geliştirilmiştir. Bunlardan en yaygını ASCII karakter kümesidir. ASCII, harflere, sayılara ve simgelere kod numaraları atayan bir sistemdir. ASCII'nin yanı sıra, ANSI ve Unicode kodlama sistemleri de vardır. ASCII 128 karakter tanımlar. ANSI, ASCII'ye göre iki misli karakter tanımlayabilir. Unicode ise 65.536 adet karakter,sayı ve sembol tanımlayabilmektedir. Klavyenin mikro denetimcisi basılan tuşu belirler ve bilgisayara uygun olan kodu gönderir. Klavyeler harflerin dizilişine göre "F" yada "Q" klavyeler olarak ikiye ayrılır. Bu iki klavyenin tuşları aynı işleve sahiptir, farklı olan sadece harflerin yerleşimidir.

Aşağıdaki Şekilde Klavyelerin genel görünümü ve tuş takımları gösterilmekte ve sonrasında ise tuş takımlarının işlevleri açıklanmaktadır :

Klavyedeki Tuşların Anlamları :

Daktilo Tuşları : Klavyenin ortasında harfleri, sayıları ve noktalama işaretlerini yazmaya yarayan tuşlardır.

Boşluk Çubuğu (Space Bar) : Sözcükler arasında bir karakter boşluk bırakmak için kullanılır.

Harf Kilitle (CapsLock) : Klavyenin sağ üst köşesinde "Caps lock" ışığı yanıyorsa (ortadaki ışık) büyük harf, aksi durumda küçük harf yazılmasını sağlar. "Caps Lock" tuşuna basıldıkça ışığın durumu değişir ve büyük harf-küçük harf arasında geçiş sağlanır.

Enter : Bir işlemin bitirildiğini bilgisayara bildirmek için kullanılır.

Geri Boşluk (Backspace) : Üzerinde sola doğru bir ok işareti vardır.

İmlecin bir karakter gerisindeki harfi silmeyi sağlar.

Gezinti Tuşları : Bir pencere yada belgede gezinmemizi sağlarlar.

Ok Tuşları : Sağ,Sol, Yukarı ve Aşağı ok şeklindeki tuşlardır. Bir belge içinde sağa, sola, yukarı ve aşağı yönde hareketi sağlar.Her basışta bir karakterlik hareket sağlanır.

Home : Satırın başına gidilmesini sağlar. Bazı uygulama yazılımlarında, "CTRL" tuşu ile beraber kullanılınca ilk sayfanın başına gidilmesini sağlar.

End : Satırın sonuna gidilmesini sağlar. Bazı uygulamalarda, "CTRL" tuşu ile beraber kullanıldığında son sayfanın sonuna gidilmesini sağlar.

PageUp : Bir sayfa yukarı gidilmesini sağlar.

PageDown : Bir sayfa aşağı gidilmesini sağlar.

Araya Sıkıştır Tuşu (Insert) : Var olan karakterler arasına yeni karakterler yerleştirmek için kullanılır. Varsayım olarak başlangıçta aktiftir. Belgede sonraki karakterler silinmeden araya veri girilebilir. Bu konumdayken "Insert" tuşuna basılırsa, bundan sonra yeni karakterler eklenirken imlecin sağındaki karakterler silinerek yeni karakterler eklenir.

Silme Tuşu (Delete) : İmlecin sağındaki karakterin silinmesini sağlar.

Sayısal Tuş Takımı : Daktilo kısmındaki sayıları kullanmak istemezsek bu tuş takımından faydalanabiliriz. Sayıların ve aritmetik işlem operatörlerinin (/, *, -, +) birbirine yakın olması nedeniyle kullanımı daha rahattır. Klavyenin sağ köşesindeki ışıklardan "Num Lock" Işığı ( En sağdaki Işık) yanık ise Num Pad'deki rakamlar aktif olur, aksi durumda ise bu tuşlar gezinti tuşlarının işlevine sahip olurlar.

NumLock : Sayısal tuş takımın aktifleştirilip, pasifleştirilmesi için kullanılır. Klavyenin sağ üst köşesindeki "Num Lock" ışığı yanıyorsa sayısal tuş takımı aktiftir, aksi durumda bu tuş takımı gezinti tuşları gibi işlev görür.

Esc (Kaçış) : Yapılmakta olan işlemin iptal edilmesi için kullanılır.

Sekme Tuşu (Tab ) : İmlecin belirtilen miktarda sağa götürülmesini sağlar. Word gibi uygulamalarda paragraf başı yaparken kullanılabilir.

İşlev Tuşları (F1 .. F12) : Bu tuşlar uygulamaların özel işlevlerinin çalıştırılması için kullanılır. Genel olarak, "F1" yardım isteme, "F2" Dosya Kaydetme, "F3" ise açma için kullanılır. Ancak bu tuşların kullanımı standart olmayıp uygulamadan uygulamaya değişiklik gösterebilir. Bazı uygulamalar bu tuşların "Ctrl", "Alt", "Shift" tuşları ile birlikte kullanımına da olanak verir.

Üst Karakter Tuşu (Shift) : Tek başına kullanıldığında işlevsiz bir tuştur. Tuş konbinasyonları için kullanılır.Bu tuşun iki işlevi vardır. İlk işlevi, "Caps Lock" ışığı sönük iken, bu tuş ile birlikte bir harfe basılınca sadece basılan bu harf büyük harfle yazılır. "Shift" bırakılıp tekrar harf yazıldığında küçük harfle yazılacaktır. "Caps lock" ışığı yanıyorsa, "Shift" ile beraber basılan tuş küçük harfle yazılır. İkinci işlevi ise, uygulamaların özel işlevlerine ulaşmak için tuş kombinasyonlarında kullanılmasıdır. Bu tuş, işlev tuşları ile kombine edilerek uygulamanın özel bir işlevi çalıştırılabilir. Örneğin "Shift" ve "F1" tuşlarına basılınca uygulamanın bir işlevi çalıştırılabilir. Bazı uygulamalar sonradan kullanıcıların böyle kısa yollar yapmasına da izin vermektedirler.

Ctrl : Bu tuşta tek başına işlevi olmayan bir tuştur. Bu tuş ile alfabenin tüm harfleri, işlev tuşları, gezinti tuşları kombine edilerek kullanılabilir. Örneğin Word'de "Ctrl" tuşu ile "S" tuşuna beraber basıldığında belge diske kaydedilir. "Ctrl" tuşu, "Shift" ve "Alt" Tuşları ile beraber kullanılarak, harflerle, işlev tuşlarıyla, gezinti tuşlarıyla kombine edilebilirler. Böylece uygulamanın daha fazla işlevi için kısa yol elde edilebilir.

Alt : Bu tuşta tek başına işlevi olmayan bir tuştur. Bu tuş ile alfabenin tüm harfleri, işlev tuşları, gezinti tuşları kombine edilerek kullanılabilir. Örneğin Word'de "Alt" tuşu ile beraber "Ctrl" ve "K" tuşuna beraber basıldığında HTML belgeler için bir köprü oluşturulur. "Alt" tuşu, "Shift" ve "Ctrl" Tuşları ile beraber kullanılarak, harflerle, işlev tuşlarıyla, gezinti tuşlarıyla kombine edilebilirler. Böylece uygulamanın daha fazla işlevi için kısa yol elde edilebilir.

Print Screen : Ekrandaki görüntünün panoya kaydedilmesini sağlar. Panoya kaydedilen bu görüntü daha sonra Word, Excel, Power Point vb uygulamaların dökümanlarına yapıştırılabilirler.

Pause : Bilgisayarın yapmakta olduğu işlemi duraklatır. Yapılan işleme geri dönmek için bir tuşa basmak yeterlidir. Ancak bu tuşun uygulama tarafından destekleniyor olması gerekir. Genellikler oyunların, kopyalama, dosya indirme gibi işlemlerin geçici olarak durdurulup, yeniden başlatılması için kullanılır.

Sistem Tuşları : Bazı klavyelerde "Power", "Sleep" ve "WakeUp" tuşları bulunur. "Power" tuşu, bilgisayarın kapanmasını ve açılmasını sağlar. "Sleep" tuşu bilgisayarın mevcut durumunu kaydedip kapanmasını sağlar. Bu duruma uyku durumu denir. "WakeUp" tuşu ise, "Sleep" ile uyutulan bilgisayarın, uyutulduğu andaki konumunda açılmasını sağlar. "Sleep" ile kapatılan bilgisayar, "Power" ile kapatılan bilgisayardan daha hızlı açılır. Ancak bu tuşların işlev sahibi olabilmesi için bilgisayarın BIOS'unda ayarlanmış olması gerekir (BIOS, bilgisayarın ve çevre birimlerinin konfigürasyon bilgilerinin ve ayarlarının yer aldığı kalıcı bir hafıza birimidir. Kullanıcı tarafından bu ayarlar değiştirilebilir, ancak ne yapıldığı bilinmiyorsa tehlikeli olabilir.).

Fare (Mouse) : Menü komutlarını veya araç çubuklarındaki düğmeleri tıklayıp etkin duruma getirmek, fare işaretçisini yada imleci istenilen konuma taşımak, bir seçimi belirlemek ve taşımak gibi amaçlar için kullanılan bir girdi donanımıdır. Grafiksel çizimler için de sıkça kullanılmaktadır. Ayrıca pencerelerde, çeşitli işlevlere sahip düğmelerin, seçenek kutucuklarının veya kontrol kutucuklarının işaretlenmesinde de işleve sahiptir. Fare zemin üzerinde hareket ettirildikçe, fare işaretçisi de ekranda hareket eder. Genellikle iki düğmesi vardır. Genellikle sol düğmesi kullanılır. Menüleri açarken, dosyaları yada programları seçerken veya açarken hep sol düğme kullanılır. Çizimlerde de sol düğme kullanılmaktadır. Sağ düğme ise genellikle, kısayol yada içerik menülerinin açılmasını sağlar. Bazı farelerde üç düğme bulunur. Bu üçüncü düğme bazı uygulamalarda işleve sahiptir, ama genellikle işlev dışıdır. Bazı farelerde de sağ ve sol düğmenin ortasında bir tekerlek düğmesi yer alır. Bu düğme aşağı veya yukarı doğru kaydırıldığında belgelerde hızlı ve büyük miktarda hareket sağlar. Fareler, genellikle kabloludur, ancak son zamanlarda kablosuz türleri de yaygınlaşmaktadır. Farenin altındaki yuvada bir top bulunur. Fare hareket ettirildiğinde bu topta hareket eder, topun hareketine göre fare işaretçisi de hareket eder. Yine son zamanlarda topsuz, fiber optik fareler de yaygınlaşmaya başlamıştır

Fare Hareketleri :

Tıklamak : Sol düğmeye bir kere basıp bırakma hareketidir. Genellikle menülerin, dosyaların, pencerelerin seçilmesi, araç çubuklarındaki öğeleri çalıştırması, İmlecin belge üzerinde istenen konuma getirilmesi, ekranın sağında yer alan kaydırma çubuklarının yukarı-aşağı veya sola-sağa kaydırılması gibi işlemler için kullanılır.

Çift tıklamak : Sol düğmeye hızlıca iki kere basıp bırakma hareketidir. Bu hareket genellikle bir uygulama veya belgeyi açmak için yapılır.

Sürüklemek : Bir metin bloğu veya pencerede çok sayıda öğeyi seçmek için fareyi sol tuşuna basılı haldeyken zemin üzerinde kaydırma hareketidir.

Sürükleyip bırakmak : Fare göstergeci bir öğe üzerinde iken sol tuşa basılıp bırakmaksızın, farenin hareket ettirilmesi ve istenilen konumda farenin bırakılması hareketidir. Böylece seçilen öğe ekran üzerinde istenilen konuma taşınabilir.

Sağ düğmeyi tıklamak : Farenin sağ tuşuna basıp bırakma hareketidir.

Genellikle "içerik" ve "kısayol" menülerinin açılması için kullanılır.

Tekerlek : Bazı farelerde sol ve sağ düğmenin ortasında tekerlek şeklinde bir düğme bulunur. Bu tekerleğin işlevi, kullanılan programa bağlıdır. Ancak genellikle sayfa kaydırma işlemlerinde kullanılır. Tekerlek tıklandığında, normal fare işaretçisinden farklı bir işaretçi görünür. Tekerlek döndürüldüğünde ise kaydırma işlemi gerçekleşir.

  • Dokunma Yüzeyleri (Touchpad) : Farenin işlevini yerine getiren farklı bir girdi aygıtıdır. Genellikle "laptop" veya "notebook" adı verilen diz üstü bilgisayarlarda kullanılır. Bunlar, bir yüzey üzerinde parmak hareketiyle fare işaretçisinin hareket etmesini sağlarlar. Bu yüzey üzerine parmakla bir kez vurma tıklama, iki kez vurma çift tıklama işlevine karşılık gelir. Ayrıca farenin sağ ve sol tuşlarına karşılık gelen iki tuşu vardır. Bu tuşlar dokunma yüzeyinin hemen altında yer alır.
  • İz Topları (Trackball) : Bu girdi donanımı da farenin işlevlerine sahiptir. Genellikle diz üstü bilgisayarlarda kullanılır. Bilgisayarın klavyesinde bir top yer alır. Bu top döndürülmek suretiyle fare işaretçisi hareket ettirilir.Topa vurmak suretiyle tıklama ve çift tıklama yapılabilir. Ayrıca fare hareketlerinin yapılabilmesi için topun alt kısmında iki tuş bulunur.
  • Tarayıcılar (Scanner) : Bu girdi aygıtları, bir resim, çizim, slayt yada dökümanı resim formatında okuyup bilgisayara aktarırlar. Dökümanların metin hale dönüştürülmesi için OCR adı verilen özel uygulama yazılımlarına ihtiyaç vardır. Bu donanımlar resimleri bir çok farklı formatta bilgisayara aktarabilmektedir. Genellikle bu ürünlerle beraber kullanımı sağlayacak uygulama yazılımları da verilir. Genellikle Paralel port veya USB portlarına takılırlar. Genellikle sürücü dosyalarına ihtiyaç duyulur.Bu dosyalar ürünle beraber verilmelidir. Tarayıcıların en önemli parametreleri, çözünürlük ve renk desteğidir. Çözünürlük inç başına düşen nokta sayısı olarak ifade edilir (DPI olarak gösterilir). Bu gösterge görüntü kalitesini ifade eder. Mümkün olduğunca yüksek olması istenir. Renk desteği de önemli bir parametredir. Bu gün tarayıcılar milyonlarca gerçek renk desteğine sahiptirler. Ancak renk desteği her marka ve modelde aynı değildir. Tarayıcının hızı da bir tercih unsurudur. Ancak çözünürlük ve renk desteği kadar öneme sahip değildir. Bu iki unsur yeterince iyiyse, hızdan fedakarlık edilebilir.
  • Oyun Çubukları (Joystik) : Oyunlarda kullanılmak üzere tasarlanmış girdi aygıtlarıdır. Uçak levyesi gibi veya direksiyon gibi şekilleri olabilir. Levyeye veya direksiyona verilen hareket bilgisayara iletilir ve yönetilen öğenin bu yönde hareket etmesi sağlanır. Simülasyon oyunlarında ateş etme ve benzeri işlev için oyun çubuklarında tuşlar yer alır. Bu donanımlar da sürücü dosyası gerektirebilir.
  • Direksiyon Sistemleri: Kara taşıtları (otomobil, kamyon vb.) simulasyonlarında kullanılabilen bir aygıttır. Bu taşıtlarda yer alan, direksiyon, gaz ve fren pedalları, vites ve el freni gibi kumanda aygıtlarından oluşan bir sistemdir.
  • Oyun Konsolu (Game Pad): Oyunlarda yönlendirme, ateş etme, fren yapma, hızlandırma gibi işlevlere sahip olabilen, çeşitli düğme ve çubuklardan oluşan bir donanımdır.
  • Mikrofonlar : Bilgisayarların ses kartlarına bağlanabilen bir girdi aygıtıdır. Mikrofonda üretilen ses sinyali, ses kartı vasıtasıyla dijital olarak bilgisayara gönderilir.

Bilgisayarda bulunan bir yazılımla bu ses dinlenebilir ve kaydedilebilir.

  • CR-ROM Sürücü : CD'lerin kullandığı sürücüye CD-ROM sürücü denir. CD-ROM sürücü, bir disket sürücüsü gibi kasa üzerine takılmalıdır. CD sürücüler ile müzik dinleme, ses-görüntü ve film gibi multimedya uygulamaları çalıştırmanın yanında, veri CD'leri takılarak programlar çalıştırılabilir ve sabit diske yüklenebilirler.
  • DVD ROM Sürücü : CD'lerin 750 megabyte altında bir veri depolama sınırına sahip olması bir dezavantajıdır. DVD ile bu sınır 4 gigabyte'a kadar arttırılmıştır. DVD ile izlenen görüntüler ve filmler daha kaliteli olmaktadır. Günümüzde 12x ve yukarı hızda DVD'ler bulunmaktadır. DVD sürücü olan bir bilgisayarda CD sürücüye gerek gerek yoktur.
  • Televizyon ve Radyo Kartı : Bilgisayardan, televizyon ve radyo olarak da yararlanmak mümkündür. TV kartının ana kart üzerine takılması sonucunda ekran bir TV olarak çalışacaktır. Bazı TV kartları tek kart üzerinde olabildiği gibi, ayrı ayrı da olabilmektedir. Bir kumanda ile TV kumandası özellikleri de aynen kullanılabilmektedir.

  1. Bilgi İşlem Elemanları : Bilgi işlem Elemanları bilgisayarın temel işlevlerini gerçekleştiren ve çevre birimlerle ilişkilerini düzenleyen donanımlardır. Ana kart, Merkezi işlem birimi (mikro işlemci), geçici ve kalıcı depolama bellekleri (Ram,Rom), BIOS bilgi işlem elemanları arasında yer alır.

  1. Ana Kart : Bilgisayara takılan bütün donanımlar arasındaki bağlantıyı sağlayan en temel donanımdır. Ana kart olmadan bilgisayarın çalışması imkansızdır. Bilgisayarda yer alması istenen bütün donanımlar bu karta ya doğrudan , yada kablolar ve konnektörler vasıtasıyla bağlanırlar. Ekran kartı, Ram, ses kartı, tv kartı doğrudan ana karta takılırken, hard disk, CD-ROM, disket sürücü vb donanımlar kablolar vasıtasıyla ana karta bağlanırlar. Son yıllarda yeni çıkan onboard ana kartlarda ses kartı, Ethernet kart, ekran kartı vb donanımlar ana kart üzerinde devreler halinde yer almaktadır.

  1. Merkezi İşlem Birimi (Mikro İşlemci) :Merkezi işlem birimi,

bilgisayarların en önemli parçasıdır. Hafıza ile çevresel donanımlar (girdi aygıtları, çıktı aygıtları ve depolama aygıtları) arasındaki veri trafiğini düzenleyen ve verileri işleyen bir donanımdır. İşlemci veri yolları vasıtasıyla ana bellekten aldığı verileri işler ve donanımlara iletirler, aynı şekilde donanımlardan aldığı veriyi işleyerek hafızaya gönderir. Aritmetiksel ve mantıksal işlemleri gerçekleştiren donanım da merkezi işlem birimidir. İşlenen verilerin sonuçlarının kaydedilmesi için ikincil bellekler (secondary memory) kullanılır. İkincil bellekler disket ve sabit disktir. Yani verileri sabit disklere, disketlere ve flash belleklere kaydeder. Bilgisayarın performansını etkileyen en önemli donanımların başında gelir. Merkezi işlem birimi yerine işlemci, mikro işlemci, CPU isimleri ile de anılan bir donanımdır. İşlemcinin hızı MHz veya günümüzde GHz olarak ifade edilmektedir. 1 Mhz, saniyede 1 milyon işlem yapılabildiğini, 1 GHz ise, saniyede 1 milyar işlem yapılabildiğini ifade eder. En yaygın işlemci üreticileri Intel, AMD, Cyrix ve Motorola'dır. Motorola Machintosh bilgisayarlar için işlemci üretirken, diğer üç firma IBM uyumlu kişisel bilgisayarlar için işlemci üretmektedirler.

  1. Geçici Bellekler (EDO-RAM-SDRAM-DDR-RDRAM) : Bu donanımlar verilerin geçici olarak depolanması ve üzerlerinde değişikler yapılabilmesini sağlayan donanımlardır. Bilgisayarların çalışabilmesi için işletim sistemlerinin ve uygulamaların bu hafızalarda geçici olarak depolanması gerekir. Daha sonra işlenen bilgilerin kalıcı depolama aygıtlarına kaydedilmesi gerekir. Ram bellekteki bilgiler, elektrik kesilmesi veya bilgisayarı kapatmamız durumunda kaybolur.Bilgisayar performansını bu hafızanın miktarı önemli ölçüde etkilemektedir. Çünkü bu hafıza yeterli olmadığında bilgisayarlar sabit diskleri hafıza olarak kullanırlar. Sabit diskler, bu hafızalar kadar hızlı olmadığı için performansı düşürürler. Ayrıca disk işlemleri işlemciye de yük getirmekte ve verimliliği düşürmektedir.

    d) Kalıcı Bellekler ( ROM-Flash ROM-EPROM vb) : Bu donanımlar bilgisayarın desteklediği komutları ve donanım bilgilerini kalıcı olarak saklayan donanımlardır. Bilgisayarların çalışabilmesi için bu donanımlarda gerekli veriler bulunmalıdır. Bu bilgiler üretici firma tarafından yazılıp bize hazır olarak ana kartla birlikte verilirler.

    e) BIOS : BIOS bilgisayara takılmış olan donanımların temel ayarlarını ve özelliklerini depolayan bir çeşit Rom bellektir. Bilgisayar açılırken BIOS'taki bilgilere göre tüm çevre donanımları kontrol eder ve hata olmadığından emin olarak bilgisayarın açılmasını sağlar.

    3) Depolama Aygıtları (Dış Bellek Aygıtları) : Depolama aygıtları, bilgisayara girilen ve işlenen verilerin geçici veya kalıcı olarak depolanmasını sağlayan aygıtlardır. Amacı veri depolamak olan ve hem girdi hem çıktı aygıtı olarak işlev gören donanımlar bu sınıfa dahil edilmelidir.

    • Disket Sürücüler : Verilerin kalıcı olarak depolanmasını sağlayan manyetik diskleri okuyan ve bunlara veri aktaran donanımlardır. Dış etkilerden kolay etkilenmesi, depolama kapasitelerinin ve h ı zlarının düşük olması nedeniyle az miktarda bilginin bir bilgisayardan diğerine taşınması amacıyla geçici olarak kullanılır. Ancak, eskiden gelişmiş depolama aygıtları yaygın olmadığı için kalıcı depolama için kullanılıyorlardı. Eskiden 360 Kb, 720 Kb kapasiteye sahipken, günümüzde sadece 1.44 Mb kapasiteye sahip olan sürücüler kullanılmaktadır. Sabit Diskler (Hard Disk): Sabit diskler, bilgi depolamak amacı ile kullanılan kasa içerisindeki kutuya yerleştirilmiş olan ikincil bellek birimidir. Sabit diskler, disketlere oranla daha çok bilgi depolayabilirler ve hızları da disketin çalışma hızından yüksektir. Sabit diskler günümüz bilgisayarlarının kalıcı depolama aygıtlarından en önemlisidir. İşletim sistemleri bu diskler üzerinde depolanırlar. Bu yüzden kritik önemleri vardır. Sabit disklerin hızları bilgisayar performansını önemli ölçüde etkilerler. Bu yüzden sabit diskin hızlı olarak seçilmesi gereklidir. Sabit disk seçiminde bir diğer parametre, diskin depolama kapasitesidir. Sabit diskin büyüklüğü Megabyte-Gigabyte gibi kavramlarla ölçülürken, h ı z ı ms(mili saniyenin binde biri) ile ölçülür. Dönüş hızı ise 7.200 rpm veya 15.000 rpm olabilir (Rpm: dakikadaki dönüş sayısı).Günümüzde sabit diskler 40 Gb, 80 Gb ve 120 Gb gibi depolama kapasitelerine sahiptirler. IDE, SCSII ve Serial ATA kontrol devreleri ile bilgisayara bağlanırlar. SCSII ve Serial ATA diskler, IDE'lere oranla daha hızlıdırlar.

    • CD/DVD-Yazıcılar : Kalıcı depolama aygıtlarından biri de CD/DVD yazıcılardır. Bu aygıtlar lazer ışınları vasıtasıyla, CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW gibi optik disklere yakma suretiyle verileri yazarlar. CD-R ve CD-RW disklerin depolama kapasiteleri 720 Mb civarındadır. DVD-R ve DVD-RW'ların kapasitesi ise 2 Gb civarındadır.

    • Yedekleme Üniteleri : Kaybolması göze alınamayan değerli bilgileri yedeklemek için kullanılan, korumalı manyetik kasetlere yazabilen donanımlardır. Bu kasetlerin kapasitesi üründen ürüne farklılık gösterir.Ancak yaklaşık 2 Gb civarında kapasitesi olan kasetler mevcuttur. Bu donanımların h ı z ı yeterince yüksektir. Genellikle kritik öneme sahip sunuculardaki verilerin yedeklenmesinde kullanılır.

    • Flash Bellekler : Bazı verilerin bir bilgisayardan diğerine aktarılması (Ağ bağlantısı olmayan ortamlarda) için kullanılan bir depolama aygıtıdır. Genellikle USB porttan bilgisayara bağlanırlar. Farklı depolama kapasitesine sahip modelleri vardır. Yaygın olarak, 128 Mb, 256 Mb, 512 Mb, 1 Gb, 2 Gb kapasitelere sahip olanlar kullanılır.

    • Harici Diskler : Verilerin yedeklenmesi ve istenilen bilgisayarlara istendiği zaman aktarılması için kullanılan donanımlardır. Sabit disklerin kullanıldığı bu ürünler USB port ile bilgisayarlara bağlanırlar. Bu aygıt Windows XP bir bilgisayara bağlandığında otomatik olarak algılanır ve kullanılabilir. Bu disk bilgisayara yeni bir sabit disk takılmış gibi görünür. Sabit diskteki bilgiler, harici diske kopyalanabilir. Harici diskteki bilgiler de, sabit diske kopyalanarak kullanılabilir. Bu disklerin hı zları yeterli düzeyde olup, kapasiteleri içindeki sabit diske bağlıdır. Piyasada, 20 Gb, 40 Gb ve 80 Gb kapasiteye sahip harici diskler bulunmaktadır.

    • MP3 Çalarlar: MP3 müzik dosyalarının yada videoların depolanmasını ve ihtiyaç duyulduğunda dinlenmesini sağlayan donanımlardır. Görüntülü modelleri de mevcuttur.

    4) Çıktı Aygıtları (Bilgi ÇıkışAygıtları) : Bu aygıtlar, bilgisayarda işlenen bilgilerin sonucunu görmemize, duymamıza veya kağıda dökmemize imkan sağlayan donanımlardır.

    • Ekranlar (Monitörler) : Ekranlar, işlenen verilerin görüntülenmesini sağlarlar. En önemli parametreleri çözünürlük ve renk desteğidir. Bu parametreler Ekran kartına da bağlıdır. Çeşitli ekranların sunduğu görüntü kaliteleri birbirleriyle karşılaştırılırken, ekranın çözünürlüğü (resolution) adı verilen bir ölçüt kullanılır. Ekranın çözünürlüğü,toplam ekran yüzeyinin kaç ekran noktasına ayrıştığını ifade eder. Çözünürlüğü 800*600 ekran noktası olan bir ekranın sunacağı görüntü kalitesi, 640*480 olan bir ekranınkine kıyasla çok daha yüksek olacaktır. Masa üstü bilgisayarlarda genellikle CRT ekranlar kullanılır. Boyutları 14 inç'ten 21 inç'e kadar olabilmektedir. Diz üstü bilgisayarlarda ise LCD ekranlar kullanılır.Son zamanlarda masa üstü bilgisayarlarda da LCD ekranlar kullanılmaya başlamıştır. • Yazıcılar : Bilgisayarımızda i ş lenen bilgilerin sonuçlarını, kağıda dökmemizi sağlayan donanımlardır. Bu ürünler, doküman, resim , fotoğraf baskısında kullanılabilmektedir. Kullanılan teknolojiye göre, nokta vuruşlu, mürekkep püskürtmeli, lazer yazıcılar olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Nokta vuruşlu yazıcılar sürekli formda kağıda baskı yaparlar. Oldukça gürültülü ve yavaş aygıtlardır. Ancak bu olumsuzluklara rağmen kanuni zorunluluklar sebebiyle halen kullanılmaktadır. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, kartuşlardaki mürekkepleri kağıda püskürtmek suretiyle yazarlar. Bu yazıcılarla, özel kağıtlar kullanılarak, fotoğraf baskısı da mümkündür. En önemli parametreleri hız, çözünürlük ve renk desteğidir. Çözünürlük ve renk desteği tarayıcılardaki gibi değerlendirilmelidir. Hı z dakikada basılan sayfa sayısı olarak ifade edilir. Renkli ve siyah beyaz baskı hızları farklıdır. Bu yüzden üretici firmalar her iki hızı da ayrı olarak gösterirler. Bu donanımlar bilgisayara paralel veya USB portlarıyla bağlanırlar. Günümüzdeki bazı yazıcılar hem yazıcı, hem tarayıcı, hem fotokopi, hem de fax özelliklerine sahiptirler. • Plotterlar: Bu donanımlarda yazıcılara benzerler. Ancak bir b ı çak vasıtasıyla yazdırma i ş lemi bittiği noktada kağıdı kesen aygıtlardır. Genellikle inşaat mühendisleri tarafından büyük proje çizimlerinin baskısı için kullanılır. • Hoparlörler: Hoparlörler, bilgisayarda üretilen ses sinyallerini, ses kartından alarak duyulmasını sağlarlar. Çok çeşitli tipleri vardır. Günümüzde basit iki hoparlörden oluşan ürünler olduğu gibi, Dolby Stereo, Subfooper'lı 1 merkez 8 uydu şeklinde gelişmiş türleri de vardır. • Projektörler: Monitörünüzdeki görüntüyü düz bir zemine yansıtmayı sağlayan bir aygıttır. Böylece daha fazla insanın bu görüntüyü görmesi sağlanır. Genellikle sunum yapmak için kullanılır. 5) Girdi – Çıktı Aygıtları (Hem Bilgi Giriş Hem Bilgi Çıkış Aygıtları): Yapıları gereği hem bilgisayarın gönderdiği bilgileri alan ve çıktı üreten hem de girdi üreterek bilgisayara bilgi gönderen aygıtlardır. • Ses Kartı : Kişisel bilgisayarlar bip sesi çıkarabilir ve basit melodileri çalabilir. Daha farklı sesleri elde edebilmek ve CD kullanarak müzik dinlemek, TV veya film izlemek için veya programları kullanırken orijinal seslerini alabilmek için ses kartı takılmalıdır. Bu cihazlar bilgisayarın ürettiği sayısal ses sinyallerini hoparlörlerin kullanabileceği elektriksel sinyallere çevirirler. Ayrıca, mikrofon yada MIDI gibi aygıtlardan gelen elektriksel sinyalleri sayısal ses sinyallerine çevirerek bilgisayara aktarabilirler. • Modemler : Bu aygıtlar bilgisayarımızı internete bağlanmasını sağlarlar. Bilgisayardan gelen talepleri internete ulaştıran, internetten gelen cevapları bilgisayara ileten cihazlardır. Çevirmeli modemler ve ADSL modemler bulunmaktadır. İletişim hattının yapısına göre farklı isimlerle anılan modemler de mevcuttur. Günümüzde kişisel internet bağlantısı için yaygın olarak ADSL modemler kullanılmaktadır. • Ağ Arabirimleri: Yerel ağ larda bilgisayarlar arasındaki veri iletişimini sağlayan aygıtlardır. Bu aygıt bilgisayardan aldığı mesajı yerel ağ ortamına gönderir ve yerel ağ
    ortamından gelen mesajları bilgisayara iletirler. • Dokunmatik Ekranlar : Bu ekranlar, girdi aygıtı olarak klavyenin, işaret etme aygıtı olarak farenin yerine, ekrana parmakla yada özel bir kalemle dokunulmasıyla çalışır. Ekran üzerinde menülere, programlara, dosyalara parmakla vurarak tıklamak ve açılmalarını sağlamak mümkün olur. Fare ile yapılabilen tüm iş levler daha kolay gerçekleştirilebilir. Büyük kullanım kolaylığı olmasına rağmen çok yaygın değildir. Çünkü oldukça pahalıdırlar. • Sayısal (Dijital) Kameralar : Sayısal kameralar temel olarak film kameralarına benzerler. Ancak görüntüler dijital olarak yakalandığı için hemen görüntülenebilir ve dijital olarak ta kaydedilir. Yapılan çekimler aygıt bilgisayara USB, paralel veya seri portlardan bağlanarak, bir uygulama yazılımı vasıtasıyla aktarılabilir. Bilgisayardaki filmlerin bu cihaza kopyalanması da mümkündür.

    • Sayısal Fotoğraf Makineleri: Fotoğraf makinelerinin sayısallaştırılmış modelleridir. Çekilen fotoğrafları dahili hafızasında yada hafıza kartlarında depolarlar. USB kablo aracılığıyla bilgisayara bağlantısı sağlanabilir. Hem bilgisayardan bu cihaza hem de bu cihazdan bilgisayara fotoğraflar aktarılabilmektedir. • Kızıl Ötesi Alıcılar : Bazı bilgisayarlarda ( özellikle diz üstü bilgisayarlarda) kızıl ötesi aygıtlarla iletişimi sağlayan bir donanımdır. Hem girdi hem çıktı yönünde çalışabilir. Örneğin bir kızı lötesi ara birimi olan bir yazıcıya çıktı gönderilmesini veya bir tarayıcıdan girdi alınmasını sağlayabilir. • Titreşim özellikli oyun aygıtları: Oyun çubuğu, direksiyon sistemleri, game pad gibi aygıtların bazı modelleri titreşim özelliğine sahiptir. Oyun esnasında bir çarpma durumunda, yada oyuncunun yaralanması ölmesi durumunda bu aygıtlar, bilgisayardan gelen bir sinyalle titreşim üretirler. • Titreşim özellikli fare: Normalde fareler girdi aygıtı niteliği taşırlar. Ancak bazı modellerinde, oyun aygıtlarında olduğu gibi titreşim özelliği vardır. • Çok Fonksiyonlu Yazıcılar : Yazıcıların fonksiyonlarının faks, fotokopi ve tarayıcı özellikleriyle geliştirildiği donanımlardır. Tarayıcı özelliği nedeniyle cihaz girdi aygıtı olarak çalışırken faks ve yazıcı özelliği ile çıktı aygıtı olarak çalışır.

    X. Yazılımlar :

    Yazılımlar bir iş in bilgisayar ve donanımları aracılığıyla yapılabilmesini sağlarlar. Bu nedenle, yapılmak istenen iş in mantığı yazılıma yansıtılmalıdır. Yazılımlar dış ortamdan aldığı veya ürettiği verileri bilgiye dönüştürerek ç ı ktı aygıtlarına iletirler. Yazılımların temel amacı, bilgisayarların çalışmasını kullanıcıların anlayabileceği biçime dönüştürmek ve kullanıcının verdiği komutları bilgisayar diline çevirmektir.

    1. Sistem Yazılımları : Bir bilgisayar sisteminin i ş letimiyle ilgili tüm i ş levlerin yerine getirilebilmesini ve donanım ile uygulama yazılımları arasındaki ilişkiyi sağlayan yazılımlardır. En bilinen sistem yazılımı işletim sistemi (operating system) adı ile anılır. İşletim sistemi, bilgisayar donanımının verimli ve kolay kullanılmasını sağlamak amacıyla hazırlanan programlardan oluşur. Genellikle bilgisayar ilk açıldığında, işletim sistemini oluşturan programlar otomatik olarak çalışırlar.

    Donanım sürücüleri, donanımlar ile i ş letim sistemi arasındaki iletişimi sağlayarak, donanımın verimli kullanımını sağlayan sistem yazılımlarıdır. Dolayısıyla sürücüler, donanımların işletim sistemiyle uyumlu çalışabilmeleri ve kendilerinden beklenen fonksiyonları tam olarak yerine getirebilmeleri açısından çok önemli bir rol üstlenirler. Bir diğer sistem yazılımı, programlama dili sistemi (language system) olarak anılır. Programlama dillerine ait derleyiciler, yorumlayıcılar ya da bu dillerde program geliştirmekte kullanılan diğer özel program parçalarından oluşur. Çok kullanılan bir diğer sistem yazılımı da hizmet programları sistemidir (utility system). Bu gruba giren programlar veri ve program hazırlama ya da düzeltme (editing), karşılaştırma (compare), sıralama (sort) vb. hizmetlerde kullanılırlar. Sistem yazılımlarının en önemlisi ve bilgisayarın çalışabilmesi için en temel yazılımlar işletim sistemleridir. İşletim sistemi, bir bilgisayarda işlemlerin yapılabilmesini, komutların yerine getirilmesini, programların birbiriyle uyum içerisinde sorunsuz çalışmasını, kullanacakları disk alanını ve araçların paylaşımını düzenleyen, k ı saca bilgisayarın temel i ş levini yerine getirebilmesini sağlayan yazılımlardır. İşletim sistemleri ne için kullanılacağına ve gerçekleştirilmek istenen işlevlere göre farklı türde olabilir. Bazı işletim sistemleri bir bilgisayar ağı üzerindeki çok sayıda kullanıcıyı yönetmek için geliştirilmiştir (Windows 2000, Windows 2003 , Unix, Linux vb). Bazı iş letim sistemleri ise çok basit bir iş levi yerine getirmek için tasarlanmıştır (El bilgisayarlarındaki işletim sistemleri gibi). Hitap ettiği kullanıcı sayısına göre, tek kullanıcılı ve çok kullanıcılı olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bu iş letim sistemleri, bilgisayar sistemine aynı anda tek kullanıcının erişebilmesine olanak tanır. Çok kullanıcılı işletim sistemleri ise, sisteme aynı anda çok kullanıcının erişimine olanak tanır. Çok sayıda kullanıcının bilgisayara erişimi ağ üzerinden olacaktır. Bu işletim sistemlerinin yapısı tek kullanıcılı işletim sistemlerine göre daha karmaşıktır. Çünkü kullanıcıların taleplerini karıştırmadan yerine getirmek, yetkisiz kullanıcıların sisteme girmesini önlemek, kullanıcıların verilen haklar nispetinde taleplerine cevap vermek gibi karmaşık işlevler söz konusudur. İşletim sistemleri, kullanıcılara "komut satırı" veya "grafiksel" ara yüz sunmak durumundadır. IBM-DOS, MS-DOS, UNIX iş letim sistemi komut satırı ara yüzüne sahiptir. Windows, MAC-OS, LINUX, Novell ise grafiksel ara yüze sahip işletim sistemleridir. Grafiksel ara yüze sahip işletim sistemlerinin kullanımı daha kolay olduğu için daha yaygındır.

    2. Uygulama Yazılımları : Yaygın olarak kullanılan uygulama yazılımları, kelime iş lemciler, elektronik tablolama, veri tabanı, sunu programları, elektronik posta vb i ş levleri olan yazılımlardır. Sözlük i ş lemciler MS Word, Not Defteri gibi doküman oluşmayı sağlayan, yazılımlardır. Elektronik tablolama yazılımları, MS Excel gibi çeşitli hesaplamalarda yapılabilen, verilerin satır sütunlar halinde sunulduğu yazılımlardır. Veri tabanı ise, MS Access gibi, verilerin sistematik olarak düzenlenmesini ve sorgulanmasını sağlayan yazılımlardır. Sunu programları, panel ve seminerlere sunular hazırlamayı sağlayan MS Power Point gibi uygulama yazılımlarıdır. Elektronik posta gönderip, almayı sağlayan MS Outlook vb Uygulama yazılımları da vardır. Bunların yanı s ı ra, çizimler yapmayı, fotoğraf düzenlemeyi sağlayan Corel Draw, Adobe Photoshop, Autocad vb yazılımlar da yaygın olarak kullanılır. Bu genel amaçlı uygulama yazılımları yanında, özel amaçlara yönelik, Muhasebe entegre, Personel Yönetimi, Öğrenci İşleri, Otel Rezervasyon Sistemi vb Uygulama yazılımları kullanılmaktadır.

    Kelime işlemciler Kişisel bilgisayarlarda en çok kullanılan uygulama yazılımı olan kelime iş lemciler, bilgisayarınızda yazılar yazıp bunları yazıcıda bastırmanızı sağlar. Gelişmiş kelime işlemciler, farklı yazı tiplerinden sayfa düzenlerine, yazılar içine yerleştirilecek resimlerden yazı biçim ve renklerine, yazı içinde bir sözcüğü aratmadan, yazının gramer ve imle kontrolüne kadar çeşitli iş levler sunarlar. Belli başlı kelime iş lemciler arasında Microsoft Word, Corel Wordperfect ve Lotus Word Pro'yu sayabiliriz.

    Hesap tabloları Pek çok kullanıcı hesap-kitap yapacağı bir araca ihtiyaç duyar. Bu bir fizibilite olabileceği gibi evin aylık bütçesi de olabilir. Matematiksel iş lemlerde yetenekli, esnek yazılımlar olan hesap tabloları burada devreye girer. Hesap tabloları, yan yana ve alt alta dizilmiş hücrelerden oluşur. Her bir hücreye bir matematiksel değer veya bir i ş lem yazılabilir. Hesap tabloları dört işlemden karmaşık fonksiyon hesaplarına kadar pek çok işi yapabilir. Bu hesaplamalardan yararlanarak grafikler hazırlayabilir. Belli başlı hesap tabloları arasında; Excel, ve Lotus 1-2-3'ü sayabiliriz.

    Sunu programları Toplantılarda karşınızdakilere anlatacaklarınızı görsel olarak etkileyici bir biçimde sunmanız için hazırlanan bu programlar, diğer uygulamalardan veri alabilir. Örneğin bir hesap tablosu ile ç ı karılmış kar/zarar grafiğini sunu programları ile dinleyicilerinize sunabilirsiniz. Microsoft PowerPoint, Lotus Freelance Graphic, Corel Presentations belli başlı sunu programlarıdır.

    Veritabanı Her türlü bilginin düzenli bir şekilde, istenildiğinde kolayca erişilerek kullanılabilecek tarzda saklandığı bir veri koleksiyonudur. Adres-telefon defteriniz, bir firmanın bütün müşterilerini içeren kartlar, bir kurumda çalışan elemanların sicil dosyaları birer veritabanıdır. Bu bilgileri kullanıcılar girer, veritabanı ise çok çeşitli kriterlere göre devasa boyuttaki bu bilgiler arasından arama yapar, normalde bizim erişemeyeceğimiz h ı zda aradığımız bilgileri karşımıza getirir. Herkesin kullanabileceği Microsoft Access, Lotus Approach, gibi veritabanlarının yanı sı ra Oracle 8, IBM Dbase-II gibi büyük şirketlerin ihtiyaçlarına göre modüler bir biçimde programlanan, üzerinde farklı çözümler geliştirilebilen veritabanları da vardır.


    Grafik yazılımları Fotoğraf ve resimleri görüntülemenize, üzerinde değişikler yapmanıza, resim çizmenize, resimler üzerinde çeşitli efektler uygulamanıza izin veren tüm yazılımlar grafik yazılımlar kategorisine girer. Windows ile gelen ve PC'nizde resimleri görüntülemek ve basit şekiller çizmek gibi işlere yarayan Paint'den çok gelişmiş özelliklere sahip olan Adobe Photoshop'a kadar çok çeşitli görüntü işleme yazılımları bu kategoriye girer.

    3D Modelleme/Animasyon Bu yazılımlarla PC'nizde çizimlere hareket verebilir, iki ve üç boyutlu animasyonlar gerçekleştirebilirsiniz. 3D modelleme programları endüstriyel tasarım kadar, çizgi film, oyun vs. üretiminde de kullanılabilir.

    • Mühendislik uygulamaları Mühendislerin çizim ve hesaplama gereksinimi, standart grafik programlarının ve hesap tablolarının sağladıklarından çok farklıdır. AutoCAD gibi gelişmiş tasarım yazılımları ve bazen bu uygulamalarla birlikte kullanılabilen çeşitli mühendislik hesap programları bu kategoridedir.

    • Ticari uygulamalar İş dünyası için elzem olan muhasebe, stok kontrol, belge yönetimi, üretim planlama, fizibilite vb. işlevleri, ticari yazılımlar yerine getirir.

    • İletişim yazılımları İnternet'e, Web sitelerine, haber gruplarına bağlanmak, e-mail göndermek modemle PC'mizden faks çekmek, başkaları ile dosya alışverişinde bulunmak, görüntülü ve yazılı sohbet etmek için iletişim yazılımlarını kullanırız.

    • Oyunlar PC'ler iş aracı oldukları kadar oyun ve eğ lence arcıdırlar da. Renkli bir PC için binlerce oyun bulmak mümkün...

    • Özel uygulamalar Bütün bu kategorilerdeki yazılımlarla yapılamayacak pek çok iş vardır. Onun için firmalar özel yazılımlar geliştirmiştir. Sözgelimi bir otelin giriş/çıkışlarının takibi, doluluk oranlarının hesaplanması, otelin çeşitli bölümlerinde stok kontrolü gibi iş lemler için özel uygulamalar üretilebilir. Özel uygulamalar siparişle de gerçekleştirilebilir.

    • Multimedya uygulamaları Metin, resim, film, ses ve animasyonun bir araya geldiği bu yazılımlar arasında genelde hobileri geliştirmeye yönelik yazılımlar ve ansiklopedik bilgi veren başvuru yazılımları yer alır.

    • Yardımcı yazılımlar Sistemimizi daha verimli kullanmak ve diskimizin, diskimizdeki bilgilerin bakımını yapmak için kullandığımız büyüklü küçüklü pek çok uygulama bu sını fa girer. Bunlar arasında; bazı programların korunması, rakiplere zarar verilmesi ya da eğ lence amacıyla üretilen ve virus adı verilen programlar da bulunmaktadır. Tabi ki bu virusları temizleyecek antivirus programları da unutulmamalıdır. •

    Programlama yazılımlar Her tür uygulamayı yazmak için kullanılan programlara da programlama yazılımı adı verilir. Basic programlama yazılımı eski ve en yaygın yazılımlar arasında sayılabilir. C++, Visual Basic, Delphi günümüzde en çok kullanılan programlama yazılımları arasındadır.

    3. Bilgisayar Virüsleri

    Uygulama programları her zaman iyi bir amaç için hazırlanmazlar. Kimi zaman kötü niyetli kişiler tarafından, üzerinde çalıştıkları bilgisayara zarar vermek üzere yazılmış programlar da bulunabilir. Truva atı (trojan horse) olarak adlandırılan ilk gruba girenler, olağan uygulama programları içine gizlenmiş program parçalarıdır. İçine gizlenmiş oldukları programlar çalıştırıldıkları zaman bilgisayara zarar verebilirler. Ancak bu tip programlar, başka temiz programlara bulaşmaya çalışmazlar. Kurt (worm) olarak adlandırılan gruba girenler, diğer programlar içine gizlenme gereği duymazlar. Kendi başlarına bağımsız programlardır. Bunlar kendi kendilerini bilgisayar ağ ları üzerinden dağıtarak çoğalırlar. Daha çok iletişim hatları üzerinde kilitlenmelere neden olarak zarar verirler. Son gruba giren ve hepsinden daha önemli olan bilgisayar virüsleri de truva atları gibi diğer programlar içine gizlenmiş durumda bulunurlar. Ancak onlardan farklı olarak, içine gizlendikleri programlar bir kez çalıştırıldıklarında otomatik olarak saklama ortamında bulunan diğer hatasız dosya ya da programların içlerine kendilerini kopya ederler. Bu tip dosya ya da programlar başka bir bilgisayarda çalıştırıldıklarında, bu defa oradaki programlara da bulaşır ve böylece giderek bütün dünyaya yayılırlar. Bu şekilde bulaşmış olan virüsler, belirli koşullar sağlandığında, dosyaları silebilir, bozabilir ya da bilgisayarın performansının düşmesine neden olabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN