Arama

Fotoğraf: Bir kırık ayna

Fotoğraf ve bellek arasındaki aşk-nefret ilişkisi.

Fotoğraf: Bir kırık ayna
Yayınlanma Tarihi: 14.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 24.03.2018 00:14

Bireysel belleğin egoyu koruyacak biçimde dinamik ve değişken olmasının muhtemelen hayatta kalma değeri var. Ama bir yandan da bu değişkenliği, uçuculuğu fark etmek hayli korkutucu. İnsanların deneyimlerini kayıt altına alma iştahı bu korkudan kaynaklanıyor olsa gerek. Fotoğrafın bulunmasından bugüne bir patlama halinde gelişmesi ve bir protez görsel hafızaya dönüşmesi böylece açıklanabilir. Öte yanda, fotografik kayıtların statik olması ve günümüzde kontrolümüz dışında varlıklarını sürdürmeleri başta dile getirilmiş olan işlevi ortadan kaldırabiliyor. Bu nedenle fotografik kayıtlarla hem belleğin sağlamasını yapıyor, hem de onlardan rahatsız olabiliyor, onları kimi zaman silmek, değiştirmek, tekrar tekrar düzenlemek istiyoruz. Üstelik bu süreç hem bireysel hem de toplumsal tarihin inşa edilme süreçlerinde gözlenebiliyor. Seminerde fotoğraf ve bellek arasındaki aşk-nefret ilişkisi bu çerçeve içinde tartışmaya açılacaktır.

Orhan Cem Çetin 1960 yılında İstanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde lisans, İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nde yüksek lisans derecesini tamamladı. İlk kişisel sergisi "Tanıdık Şeyler"i 1988 yılında açtığında, fotoğrafa alternatif yaklaşımı ile dikkat çekti. Çetin o tarihten bu yana çok sayıda kişisel proje gerçekleştirmiş, farklı disiplinlerden sanatçılar ile birlikte çok sayıda ortak projede yer almıştır. Orhan Cem Çetin sergi, gösteri ve performanslarında kavramsal, disiplinlerarası ve cesaretli tutumu ile tanınmaktadır. Kişisel çalışmaları, denemeleri ve eleştiri metinleri farklı basılı ve on-line mecralarda yer alan Çetin, sanat çalışmalarının yanı sıra hayatını serbest fotoğrafçılık, fotoğraf alanında danışmanlık ve fotoğraf eğitmenliği yaparak kazanmaktadır.1980'lerin sonlarından bu yana farklı üniversitelerde dersler veren ve yöneticilik yapan Çetin halen Galata Fotoğraf Akademisi ve Bahçeşehir Ünv. Fotoğraf ve Video bölümü eğitmen kadrosundadır. Sanatçının 2000 yılında mini albümü Renk'arnasyon, 2004 yılında ise fotoğraf ve kara mizah içeren metinlerden oluşan kitabı Bedava Gergedan yayınlanmıştır.

Etkinlik ücretsizdir.

Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinden Akbank Sanat gişesinden temin edilebilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN