Arama

Bellek ve Mimarlık

Bellek var olanın biriktiği bir depodur. Öyleyse hatırlamak bu depoda nelerin biriktiğini ve birikenlerin geçmişle kurdukları ilişkileri görünür kılma eylemi olacaktır.

Bellek ve Mimarlık
Yayınlanma Tarihi: 14.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 14.03.2018 13:08

"Metod, artefakt, istisna: Yıkım mimarlığı ve bellek"

Lübnanlı düşünür Jalal Toufic, post-travmatik bellek yitiminin yıkıntılarını şu sözlerle tarif eder: "…Sert bir biçimde zarar görmüş yapıların, yerlerine başka yapılar inşa etmek için fiziksel yıkımı günahkarca bir tutumdur. Günahın nedeni yapıların harabe olmaları yüzünden ortadan kaldırılmaları değildir. Bir harabe kasten ortadan kaldırılamaz. Çünkü bir yapı yeniden inşa edilse ya da yıkılsa ve yerine başka yeni bir yapı inşa edilse bile gerçekte hala bir harabedir. Bu harabe de labirentimsi (labyrinthine) mekana ve zamana sahiptir ve en azından geçmişe dönük anlarda bunu anlar, deneyimleriz." Toufic, kentsel harabeler, yıkıntı binalar icin ironik bir biçimde, "yaşayanların musallat olup mesken edindiği yerlerdir" der. Konuşmanın amacı, Toufic'in "harabe", Reza Negarestani'nin "çürüme ve formların" inşa süreci ve Mimar Eyal Weizman'ın "yıkım mimarlığı" kavramları çerçevesinde; savaş sonrası kent, eşik mekânlar ve yıkıntı mahalleler üzerinden mimarlık ve belleği tartışmaktır.

Pelin Tan 1996 yılında Ankara Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. İTÜ Sanat Tarihi bölümünde doktora tezini tamamlayarak doktora sonrası araştırmasını Mimarlık ve Planlama Okulu, Massachusetts Institute of Technology'de tamamladı. Doç. Dr. Pelin Tan, Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde görev yaptı. Tan, Japon Vakfı, Hong Kong Tasarım Vakfı, MIT, DAAD araştırma burslusu olarak güncel mimarlık ve mekan araştırmaları, kentsel adalet, alternatif pedagoji konularında birçok alan çalışmasında bulundu. Mekan ve Levinas üzerine çalışan Tan'ın, mimarlık ve sanat kuramları üzerine uluslararası yayınları bulunmaktadır: Towards an Urban Society (IPSP, Edit. S.Sassen&E.Pieterse, Cambridge Press, 2018), 2000+: Urgencies of Architectural Theories (GSAPP, Columbia Univ. 2015), The Silent University: Toward Transversal Pedagogy (Sternberg Press, 2016), Autonomous Archiving (Artıkİşler Kollektifi, 2016), Camp as Trans-local Practice (Refugee Heritage, e-flux architecture, 2017). Tan, güncel Sanat kurumu BAK (Utrecht, 2017 - 2018) ve MIT'nin misafir araştırmacısıdır (Cambridge, 2018). Tan, alan çalışmalarını Mardin ve çevresinde, Filistin ve Çin'de sürdürmektedir.

Etkinlik ücretsizdir.

Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinden Akbank Sanat gişesinden temin edilebilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN